Bakverk som hör våren till

Ewa Tanmark bakar kakor som påminner om vår. Här får du recept på snabba blåbärskakan, chokladbitar med mandelbotten och en klassiker – pavlovan.

Blåbärskaka och chokladbitar med mandelbotten.

Blåbärskaka och chokladbitar med mandelbotten.

Foto: Ewa Tanmark

Recept2016-04-30 06:00

Blåbärskaka

En snabb kaka med gott resultat är mina bästa sorter och detta är en av dem. Du kan byta ut blåbären mot till exempel hallon om du vill.

.

1 liten långpanna

200 grader

.

3 ekologiska ägg

4 dl socker

150 g rumsvarmt smör

2 tsk äkta vaniljsocker

4 dl ekologiskt vetemjöl

3 dl blåbär eller andra bär

.

Vispa ihop ägg, socker och smör. Vispa ner vetemjöl och vaniljsocker i smeten.

Häll smeten i en långpanna eller ugnsfast form, cirka 25 x 35 cm.

Strö över bär jämnt över kakan. Grädda i cirka 20–25 min. Låt kakan svalna och skär upp i lagom stora bitar.

.

Chokladbitar med mandelbotten

Mandelmjöl är ju en fantastisk produkt som ger en fin smak till dessa kondisbitar.

.

Ca 16 bitar

180 grader

.

Botten:

100 g mandelmjöl

2 ekologiska ägg

2 dl strösocker

1 dl farinsocker

1 ¼ dl ekologiskt vetemjöl

100 g smält smör

1 krm salt

.

Chokladfudge:

1 dl vispgrädde

200 g mjölkchoklad

2 tsk smör

.

Vispa samman ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en form, cirka 22 x 22 cm, klädd med bakplåtspapper.

Grädda kakan mitt i ugnen i 30 min, låt kallna.

Fudge:Värmen grädden i en kastrull, bryt chokladen i bitar och smält ner den i grädden. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna något. Bred ut fudgen på kakan och ställ den i kylen för att stelna, skär sedan i bitar.

.

Pavlova

Pavlova är en väldigt enkel tårta och dessert. Låter du den stå längre i ugn så blir den frasigare, kortare tid gör Pavlovan segare. Dessutom är den glutenfri och du kan ha vilka bär som helst till!

.

120 grader

1 plåt

.

6 ekologiska äggvitor

3,5 dl strösocker

2 tsk äkta vaniljsocker

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk majsmjöl

.

Till servering: Grädde och bär

Vispa vitorna så de blir ett hårt skum. Tillsätt sockret en sked i taget. När det är klart och marängen är blank och fin så häller du i resten av ingredienserna vispar samman smeten.

Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 85 minuter. När tiden har gått, stäng av ugnen men låt luckan stå på glänt i några timmar med hjälp av en träslev eller liknande. Dekorera med bär och servera med lättvispad grädde.

Ewa Tanmark

Bor: I Piteå, nära Badhusparken och sommarens loppisar!

Familj: Sambo, katt, extrabarn.

Bäst i maj: Färsk sparris, vårsol sent på kvällen, skinnjacka och sneakers, glass på Rådhustorget och så mycket mer. Detta är min tid på året.

Peppad på: Att göra maräng i olika former. Gjorde min första pavlova (blev ­jättebra) och min första budapeststubbe (inte alls lika bra) för någon vecka sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om