Blåbärskaka
En snabb kaka med gott resultat är mina bästa sorter och detta är en av dem. Du kan byta ut blåbären mot till exempel hallon om du vill.
.
1 liten långpanna
200 grader
.
3 ekologiska ägg
4 dl socker
150 g rumsvarmt smör
2 tsk äkta vaniljsocker
4 dl ekologiskt vetemjöl
3 dl blåbär eller andra bär
.
Vispa ihop ägg, socker och smör. Vispa ner vetemjöl och vaniljsocker i smeten.
Häll smeten i en långpanna eller ugnsfast form, cirka 25 x 35 cm.
Strö över bär jämnt över kakan. Grädda i cirka 20–25 min. Låt kakan svalna och skär upp i lagom stora bitar.
.
Chokladbitar med mandelbotten
Mandelmjöl är ju en fantastisk produkt som ger en fin smak till dessa kondisbitar.
.
Ca 16 bitar
180 grader
.
Botten:
100 g mandelmjöl
2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 ¼ dl ekologiskt vetemjöl
100 g smält smör
1 krm salt
.
Chokladfudge:
1 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
2 tsk smör
.
Vispa samman ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en form, cirka 22 x 22 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan mitt i ugnen i 30 min, låt kallna.
Fudge:Värmen grädden i en kastrull, bryt chokladen i bitar och smält ner den i grädden. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna något. Bred ut fudgen på kakan och ställ den i kylen för att stelna, skär sedan i bitar.
.
Pavlova
Pavlova är en väldigt enkel tårta och dessert. Låter du den stå längre i ugn så blir den frasigare, kortare tid gör Pavlovan segare. Dessutom är den glutenfri och du kan ha vilka bär som helst till!
.
120 grader
1 plåt
.
6 ekologiska äggvitor
3,5 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk majsmjöl
.
Till servering: Grädde och bär
Vispa vitorna så de blir ett hårt skum. Tillsätt sockret en sked i taget. När det är klart och marängen är blank och fin så häller du i resten av ingredienserna vispar samman smeten.
Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 85 minuter. När tiden har gått, stäng av ugnen men låt luckan stå på glänt i några timmar med hjälp av en träslev eller liknande. Dekorera med bär och servera med lättvispad grädde.