.
Varmrökt laxpaj utan skal
Den här pajen håller ihop bra och behöver inget skal, men vill man så går det såklart bra att göra pajdeg och förgrädda innan. Blandningen mellan rökt lax, spenat och sweet chili är fin.
.
Cirka 6 portioner
Ugn: 200 grader
.
Du behöver:
200 g färsk spenat
300 g varmrökt lax
1 gul lök
150 g riven smakrik ost
3 dl crème fraiche
3 ägg
salt och peppar
sweet chili-sås
.
Gör såhär:
Fräs den färska spenaten i smör eller rapsolja en kort sväng.
Finhacka lök och dela laxbiten i mindre delar med fingrarna. Bottna en pajform eller springform (med bakplåtspapper fastklämt i botten) med spenaten, löken och fisken.
Vispa ihop ägg, crème fraiche, salt och peppar. Rör i osten och häll sedan röran över laxen.
Avsluta med att ringla över sweet chili-sås och dra några vändor med en gaffel eller kniv så att du får ett fint mönster på pajen. Låt det inte blandas helt.
Grädda i ugnen cirka 30 minuter och låt svalna lite innan du serverar med en stor sallad.
.
Ugnsrostad kål som tillbehör
Här blandar vi mjuk purjolök med krispig grönkål, där basen är skivad vitkål med örter. Till steker vi lax, ringlar över teriyaki-sås precis när laxbitarna börjar vara klara. Vi serverar med en kall sås på crème fraiche, sötstark senap och majonäs.
.
Cirka 4 portioner
Ugn: 200 grader
.
Du behöver:
Ett halvt vitkålshuvud
En purjolök
Ett gäng grönkålsblad
1 tsk torkad koriander
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
en dutt chiliflakes
1 msk sesamfrön
salt och peppar
några matskedar olivolja
.
Gör så här:
Börja med att skiva vitkålen i centimetertjocka skivor. Skiva purjon, men inte jättetunt. Repa av grönkålsbladen.
Blanda örtoljan: koriander, oregano, timjan, chiliflakes, sesamfrön, salt och peppar går ihop med olivolja.
Lägg purjon i botten av en ugnsfast form. Lägg vitkålsskivorna över, så att purjon inte blir rostad utan bara mjuk. Ringla över örtoljan och sätt in i ugnen cirka 20 minuter.
Lägg sedan in grönkålsbladen på de andra grönsakerna och ringla över lite mer olja. Låt dem bli krispiga i ugnen, det tar cirka fem minuter.