2 x lax på vardagsvis

Hemma hos oss har vi en tradition av laxtisdagar. När pappan i familjen jobbar kväll innehåller vår kväll två livsviktiga ingredienser: lax och middag framför tv:n. Denna långvariga markör i vår vardag gör att vi hunnit beta av ett och annat laxrecept. Här bjuder vi på två av de senaste.

Vitkål med örtolja i ugnen.

Vitkål med örtolja i ugnen.

Foto: Mari Gustafsson

Recept2015-10-10 06:00

.

Varmrökt laxpaj utan skal

Den här pajen håller ihop bra och behöver inget skal, men vill man så går det såklart bra att göra pajdeg och förgrädda innan. Blandningen mellan rökt lax, spenat och sweet chili är fin.

.

Cirka 6 portioner

Ugn: 200 grader

.

Du behöver:

200 g färsk spenat

300 g varmrökt lax

1 gul lök

150 g riven smakrik ost

3 dl crème fraiche

3 ägg

salt och peppar

sweet chili-sås

.

Gör såhär:

Fräs den färska spenaten i smör eller rapsolja en kort sväng.

Finhacka lök och dela laxbiten i mindre delar med fingrarna. Bottna en pajform eller springform (med bakplåtspapper fastklämt i botten) med spenaten, löken och fisken.

Vispa ihop ägg, crème fraiche, salt och peppar. Rör i osten och häll sedan röran över laxen.

Avsluta med att ringla över sweet chili-sås och dra några vändor med en gaffel eller kniv så att du får ett fint mönster på pajen. Låt det inte blandas helt.

Grädda i ugnen cirka 30 minuter och låt svalna lite innan du serverar med en stor sallad.

.

Ugnsrostad kål som tillbehör

Här blandar vi mjuk purjolök med krispig grönkål, där basen är skivad vitkål med örter. Till steker vi lax, ringlar över teriyaki-sås precis när laxbitarna börjar vara klara. Vi serverar med en kall sås på crème fraiche, sötstark senap och majonäs.

.

Cirka 4 portioner

Ugn: 200 grader

.

Du behöver:

Ett halvt vitkålshuvud

En purjolök

Ett gäng grönkålsblad

1 tsk torkad koriander

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

en dutt chiliflakes

1 msk sesamfrön

salt och peppar

några matskedar olivolja

.

Gör så här:

Börja med att skiva vitkålen i centimetertjocka skivor. Skiva purjon, men inte jättetunt. Repa av grönkålsbladen.

Blanda örtoljan: koriander, oregano, timjan, chiliflakes, sesamfrön, salt och peppar går ihop med olivolja.

Lägg purjon i botten av en ugnsfast form. Lägg vitkålsskivorna över, så att purjon inte blir rostad utan bara mjuk. Ringla över örtoljan och sätt in i ugnen cirka 20 minuter.

Lägg sedan in grönkålsbladen på de andra grönsakerna och ringla över lite mer olja. Låt dem bli krispiga i ugnen, det tar cirka fem minuter.

Professionella laxätare

Det är vi, Siri, 9 år, och Mari, 36 år, som är professionella laxlagare och laxätare!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om