Vardagen med uniform och skottsäker väst

Bommarna öppnades för oss på Norrbottens Flygflottilj, F 21, där ska jag byta ut mina vardagskläder mot en militäruniform.F 21 har allt. En idrottshall, sjukstuga, matsalar, bibliotek, brandstation, flygtorn och en bilverkstad. En ministad var ett passande namn enligt mig, för tre kilometer stora F 21.

En enorm portion av korvstroganoff och ris serverades till lunch!

En enorm portion av korvstroganoff och ris serverades till lunch!

Foto: Agnes Hansius

REAL LIFE2015-03-26 21:10

F 21 är bara början på vad som komma skall, resten av dagen ska spenderas på Tåmes skjutfält med tio stycken militärer, två tjejer och resten killar i åldern 20 till 26.

Jag ska titta på när militärerna övar vad de kallar, ”strid från stridsställning”. Jag satt några meter ifrån med öronproppar och stora hörselskydd på grund av alla skott som avfyrades ett efter ett, det var svårt att inte hoppa till av alla smällar. Order, uppfattat och klart slut skreks det över hela skjutfältet.

Värnplikten ligger vilande

Grundläggande militär utbildningen, förkortat GMU, pågår i tre månader och är vägen in till din karriär inom försvarsmakten. Det som krävs för utbildningen är att du fyllt 18 år och är svensk medborgare.

– Det är många som är intresserade av Försvarsmakten, ifjol sökte cirka 30 000 till GMU. Att attrahera människor till Försvarsmakten är inte vår utmaning, det handlar idag om att behålla de som tar en anställning hos oss. Det är vanligt att soldater jobbar cirka 3-4 år och slutar, vilket beror mycket på att soldatbefattningen idag är en tidsbegränsad anställning i 8 år. Många kan känna sig stressade när halva anställningstiden har gått, berättar Sofia Kempe.

Det är många som tror att man inte har vad som krävs och då avstår ifrån att söka. Sofia Kempe uppmanar alla intresserade att prova söka ändå.

– Det inte är så svårt som många tror, inflikar Sofia Kempe.

Som vid många andra tillfällen tycker jag citatet: If you never try, you’ll never know, är passande.

– Allt bygger på fri vilja men det finns mycket intresse för militären. Värnplikten, lumpen, ligger vilande ifall den skulle behöva plockas fram igen, förklarar Sofia Kempe.

Lunch från värmeboxar

Vi passar på att äta lunch med militärerna. Jag trodde att militärer skulle vara bestämda, arga och umgås beroende på vilken rang de har. Jag hade fel. De var som att umgås med ett stort kompisgäng där de pratade och skrattade, som i vilket fikarum som helst – fast ute i skogen.

Specialistofficer på en underhållspluton F 21, drivmedelstroppchefen, Kim Karlsson, hjälper mig att få på en skyddsväst och ger tips inför GMU.

– Förbered en god fysisk status inför grundutbildningen, skaffar du bättre förutsättningar är GMU gjord, säger Kim Karlsson.

Jag inser att man ska klara av att springa i lager av kläder med den tunga skyddsvästen, som trycker ner mina små axlar. Dessutom ska du ha med dig vapen och andra föremål. Ett tungt yrke, men händelserikt och varierande.

– Det finns något som passar alla! flikar Kim Karlsson in i vår diskussion om yrken i det militära.

Jag själv är helt förbluffad av alla yrken som finns i försvarsmakten, många militärer är också brandmän eller kockar vilket underlättar en hel del när de är iväg på uppdrag ute i ingenstans. Snacka om att de har ett eget samhälle.

– Man skulle kunna säga att alla yrken vi har i samhället finns i försvarsmakten, förklarar Sofia Kempe.

”Jag är förtjust”

På väg hem reflekterar jag över dagen. Jag uppskattade verkligen hur välkomnande alla var. Jag fick bära uniform, intervjua, fota, vara med under en övning och besöka F21. Jag blev förtjust i militäryrket, och i hur cool jag kände mig i uniformen. Vid närmare eftertanke är det kanske inte det rätta yrket för mig, F21 har även tjänster för civila arbetare vilket känns lite mer ”jag”.

Att läsa om militärer eller se dem på film är en sak, men jag håller med militärerna och råder verkligen alla intresserade att testa!

TIPS Gratis kurs för unga

Försvarsmakten har en ungdomsverksamhet som bland annat anordnar en-veckas-kurser. Det enda du behöver är en målsmans underskrift (om du är under 18 år) och medlemskap i en frivillig organisation som Röda Korset – där du betalar du en engångsavgift för medlemskapet i organisationen. Genom dessa organisationer söker du de kostnadsfria kurserna.

I norr finns kurser i Luleå och Boden, de tar in 25 – 30 personer per kurs och först till kvarn gäller.

Du bor på förbandet hela veckan, sover i våningssängar och bär militäruniform. De erbjuder en grundläggande kurs. Kurserna läggs alltid på lov och inga förkunskaper krävs.

För er över 18 finns också Military Weekend – det gäller samma som en-veckas-kursen förutom att detta bara är en helg.I sommar kommer I 19 och F 21 hålla sommarkurser, håll utkik!

Du kan läsa mer om detta på www.forsvarsutbildarna.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!