Fanny Sandberg, restaurangchef på Fiore på Piteå stadshotell, tycker att den här dagen är en av årets höjdpunkter. Alla provsmakningsgäster som köpt biljett börjar hos dem.
– Vi har störst lokal och sedan får gästerna gå vidare till de fem andra restaurangerna. I dag serverar vi en liten rätt som representerar vår restaurang. Den ska visa vad vi har att erbjuda, säger hon.
Servitriserna kommer ut med "husets skagen med friterat tunnbröd och kapris" och alternativet "friterad tortilla med kronärtskockskräm och grillade grönsaker". Fiore var även med ifjol.
– Det är full rulle hela tiden och det är det bästa vi vet. Bra stämning och de som är med är förväntansfulla och tycker det är kul att det händer någonting i stan. Vi älskar det här konceptet, säger Jenny Sandberg.
Inne på BAO Street Kitchen har Anneli Lindbäck, Piteå, Ulrika Hedkvist och Linda Bergstedt, Luleå satt sig vid ett bord. De testar vårrullar med en het kryddblandning.
– Det här är ett fantastiskt sätt att hitta nya restauranger, tycker Linda Bergstedt.
När de ätit första rätten tog Piteåborna Martin Eliasson och Petra Renman en promenad till Takterassen. Eventet ska pågå i sex timmar och de planerade att ta en paus från ätandet under dagen.
– Kul att få smaka rätter som man normalt inte provar när man är på restaurang, säger hon.