Victoria Harnesks bana som företagare började redan 1999. Hennes senaste affärsidé fokuserade på hållbar mat och tog henne till Go business företagsinkubator, men coronapandemin tvingade henne att lägga satsningen på is. I dag driver Victoria Harnesk verksamhet inom kulturproduktion där hon hjälper andra att undvika kulturella fallgropar vid utställningar och evenemang.
– När jag var liten hade vi vår kåta på en backe precis vid turistbryggan i Änonjalme. Det var många turister från hela världen som stannade till och alla hade frågor om samer. Där började mitt intresse för berättande och möten mellan olika kulturer.
Victoria Harnesk jobbar specifikt med skildringar av minoritetskulturer. Hon har arbetat med flera stora utställningar och bland hennes kunder återfinns Konstmuseet i norr och Norrbottens museum. Hon har även konsulterat i både litteratur- och filmproduktioner.
– Jag har fokus på minoriteter och urfolk med interkulturella perspektiv. Det handlar om att få olika kulturer att intressera sig för varandra och närma sig varandra. Det kan lätt bli fel när man vill visa upp minoritetskulturer och urfolk. Det är lätt att man trampar i klaveret trots att man vill väl.
För två veckor sedan tilldelades hon ett stipendium från Polarbröds stiftelse Greta. Victoria Harnesk framhåller vikten av de kreativa näringarna som bärande kraft i norr.
– Alla människor som bor på en ort vill fylla sitt liv med något. De kulturella näringarna är kittet som håller ihop en plats. Vi har otroliga kvaliteter med konstnärer och kreatörer i världsklass. Vi har mycket att erbjuda.
De stora satsningarna i norr har satt stort fokus på massrekryteringar till framtidens industrijobb. Victoria Harnesk tycker däremot att både kommunerna och Regionen borde uppvärdera synen på kulturbranschen som skapare av inkomster och arbetstillfällen.
– Kulturen skapar utbud och gör att människor vill bo på en plats, men den är också viktig för ekonomin. Företagare inom kultursektorn söker ofta pengar från statligt håll och omvandlar dem till lokala arbetstillfällen. Det handlar om miljoner som annars aldrig skulle kommit hit, men ändå pratar man inte om kulturbranschen som att den faktiskt genererar pengar. Det tycker jag att vi ska ändra på, säger hon.