Under måndag kväll avgick Annika Strandhäll (S) som socialförsäkringsminister. Beskedet kommer efter att Strandhälls sambo hastigt avlidit, och hon har uppgett att hon avgår för att få mer tid till familjen. Under tisdag eftermiddag blev det klart att sittande civilminister Ardalan Shekarabi (S) tar över uppdraget som socialförsäkringsminister.
Med Annika Strandhälls avgång förlorar regeringen en modig och intressant politiker. Efter valet 2014 klev Strandhäll in i Stefan Löfvens regering som socialförsäkringsminister. Då kom hon direkt från fackföreningsrörelsen och ett uppdrag som ordförande för fackförbundet Vision (tidigare SKTF).
Den nya posten var ingen enkel roll. Med sjukförsäkringen på sitt bord behövde Strandhäll ta tag i den skarpa kritik som riktats mot Försäkringskassan. Regelverken har varit obegripliga, bedömningarna inkonsekventa och sjuka har vittnat om hur de tvingats söka jobb som inte existerar. Många har hamnat mellan stolarna – för friska för att få sjukpenning enligt Försäkringskassan, men för sjuka för att arbeta enligt Arbetsförmedlingen.
För en månad sedan skrev Aftonbladets ledarsida om sjuksköterskan Angelica Sandström som själv fastnat i systemet. Angelica drabbades av en bindvävssjukdom som försvagade hela kroppen, och skulle enligt läkare och Försäkringskassan i Kristianstad behöva rehabilitering. Men efter att hon flyttat till Fogdarp blev beskedet ett annat. Försäkringskassan i Lund nekade henne sjukpenning. Samtidigt bedömde Arbetsförmedlingen henne som för sjuk för att söka jobb.
Angelica Sandström är bara en av många hamnat i kläm på grund av Försäkringskassans obegripliga regler. För ett år sedan släppte Inspektionen för socialförsäkringen en rapport som visade att Försäkringskassans anseende sjunkit och att tilltron till socialförsäkringssystemet riskerade att skadas. Bland annat kritiserades variationen i bedömningarna av vem som har rätt till sjukpenning.
Annika Strandhäll tog kritiken på allvar. Socialdepartementet drog igång två utredningar om sjukförsäkringen, formulerade om det tidigare målet om att minska antalet sjukdagar och bytte ut en generaldirektör. Man gav också Försäkringskassan i uppdrag att samordna mer för att undvika motsägelsefulla beslut.
Nu blir det efterträdaren Ardalan Shekarabis uppgift att se till att Sverige får en rättvis, trygg och välfungerande sjukförsäkring. Ingen ska behöva hamna mellan stolarna eller få sitt liv omkullkastat av obegripliga myndighetsbeslut.
Förhoppningsvis kan Shekarabi också förvalta arvet som en mänsklig och tillgänglig politiker. Efter avgångsbeskedet berättade en av Strandhälls tidigare medarbetare i ett personligt inlägg på Facebook om gången ministern försvann spårlöst under ett besök på ett äldreboende. Till slut hittades hon, långt ifrån pressekreterare och fotografer, i köket med personalen och en gammal man som väntat på att få prata med henne. Strandhäll samtalade med mannen i 45 minuter – “det var fan omöjligt att få henne att sluta”, konstaterar medarbetaren som helt enkelt fick boka om missade intervjuer och fixa nya tågbiljetter hem.
Sverige behöver fler sådana politiker.