Vi sitter på övervåningen i huset på Storgatan där SSU har sina lokaler. Väggarna är prydda med röda illustrationer av rosor och ikoniska människor inom partiet. Sanna börjar med att förklara var hon fått sitt intresse för politiken och just Socialdemokraterna:
– Jag blev arg på alla orättvisor jag såg, främst skillnaden mellan killar och tjejer. Folk förväntade sig att man skulle vara på ett speciellt sätt bara för att man är tjej, och tvärt om. Jag fick veta om SSU väldigt tidigt eftersom min mamma är ordförande för kommunstyrelsen och det var som alltid självklart att jag ville gå med där så fort som möjligt. Där fann jag människor som tänkte som jag.
SSUs främsta slagord är ”jämlikhet, frihet och solidaritet”. Med det driver de bland annat frågor som att öka medvetenheten om Sveriges minoritetsbefolkningar, förbättra busstiderna runt om i kommunen och motverka högerextremism i form av rasism och nazism.
– Vi fokuserar på frågor som angår ungdomar. Nu trycker vi hårt inom skol- och jobbfrågor. Elevdatorer till alla elever från årskurs 7 och uppåt och en stärkt elevhälsa med mer resurser till kuratorer och skolsköterskor för att motverka psykisk ohälsa är två exempel på frågor som vi är passionerade över, säger Sanna.
Vad gör ni för att engagera ungdomar i Piteå?
– SSU samlar ungdomar genom att erbjuda dem medlemskap. En viktig uppgift för oss är att lära ungdomar hur Sverige fungerar och vad SSU gör. Det gör vi genom att anordna kurser, hålla i studiecirklar, ha filmkvällar och mycket mer. Ingen ska behöva komma hit och känna att de ska vara fullärda.
Sanna fortsätter med att beskriva ett drömsamhälle där det inte finns några förtryck mot människor på grund av deras kön, etnicitet eller utseende. Där alla har friheten att vara som de är och uttrycka sig som de vill. Samhället ska se alla människor och inte bara ge bra sjukvård och skola till de som har råd att betala för det. Varje människa har samma chans att leva ett värdigt liv. Den svaga ska inte falla genom skyddsnätet, tycker SSU.