Kent Johansson: "Älvsbyhus är i vårt DNA"

Han är mer eller mindre uppvuxen i fabriken och kan sedan 2010 titulera sig som vd för landets största småhustillverkare. I dagens avsnitt av Snacka om affärer möter vi Kent Johansson. Det blir ett samtal om historien bakom familjeföretaget, framgångsreceptet, utmaningarna och framtidsplanerna.

Kent Johansson jobbar som vd på Älvsbyhus. Han är veckans gäst i Snacka om affärer.

Kent Johansson jobbar som vd på Älvsbyhus. Han är veckans gäst i Snacka om affärer.

Foto: Norr Media

Poddradio2021-08-05 08:00

För några veckor sedan gick Älvsbyhus ut med nyheten om etableringen av ett nytt kontor i Umeå. Samtidigt letar man nu efter en tomt i regionen för att sätta upp ett visningshus.

– I likhet med Norrbotten är Västerbotten expansivt. Vi har alltid haft bra försäljning här så den här satsningen känns helt rätt, säger Kent Johansson.

Älvsbyhus har i dag tjugo säljkontor och 47 säljare utspridda över hela landet, från Älvsbyn i norr till Malmö i söder. Dessutom finns bolaget representerat i Norge och Finland. 

Sedan starten 1944 har familjeföretaget byggt 43 000 hus och blivit utsedda till Sveriges största småhustillverkare 21 år i rad. 

– Det har hänt en hel del sedan farfar Göran Johansson och hans kompis Gunnar Johansson startade Norrfjärdens träförädling, som sedan kom att bli Älvsbyhus. 1954 kom de till Älvsbyn, 1972 köpte farfar ut Göran som gick i pension och 1979 lämnade han över till sina söner, min farbror Dennis och min farsa Donald, berättar Kent Johansson.

Han har själv vuxit upp hundra meter från fabriken i Älvsbyn och jobbat i företaget i fyrtio år nästa sommar.

– Jag har varit bolaget troget ända sedan jag var 16 år. Jag var skoltrött efter nian och ville jobba och tjäna egna pengar. Först arbetade jag i fabriken, därefter började jag sälja våra hus innan jag blev marknadsdirektör. Och sedan elva år tillbaka är det alltså jag och brorsan som driver bolaget, jag som vd och han som vice vd. 

Var det självklart att ni skulle ta över när Donald gick i pension?

– Verkligen inte! Det gick till och med så långt att vi intervjuade en extern person för den rollen. Ingen av oss villa ta vd-posten. Men när vi insåg att det skulle innebära att någon annan styr bolaget utan vår inblandning så förstod vi också att vi aldrig skulle kunna hålla fingrarna borta – och då bestämde vi oss för att köra. Däremot har vi extern kompetens inom bolaget, på andra positioner, vilket är en förutsättning när man blivit en så stor aktör som vi är i dag.

Hur är det att driva företag med sin bror?

– Det finns såklart både för- och nackdelar, men det är övervägande fördelar. Skulle jag säga en nackdel så är väl det att vi kan bråka som brorsor gör trots att det kan handla om affärsmässiga beslut som vi behöver ta. Men när vi tagit ett beslut så är vi alltid överens och står bakom det beslutet båda två. Vi känner varandra helt utan och innan. Det här är vårat liv. Sitter vi i bastun och resonerar så glider samtalsämnet oftast över till husen, så enkelt är det.

Podden finns där poddar finns, bland annat här: https://open.spotify.com/show/0eoT8DwjXxnPU819QMevGj?si=Y280u1_JSaqA6X2ZiHQUeg&dl_branch=1

Snacka om affärer görs i samarbete med Almi Nord, och i det här avsnittet tipsar rådgivare Nicklas Stenberg om steg du som företagare kan ta för att prova på vad extern kompetens kan bidra med:

– Genom att ta in extern kompetens kan ditt företag få nya perspektiv, höja sin kompetens och knyta värdefulla externa kontakter. Men vågar du ta in extern kompetens för att utveckla ditt bolag?  Det kan upplevas som ett stort steg och det kan finnas en oro över att någon annan styr eller att man blir bedömd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!