När PT träffar Staffan Pettersson, kassör i byaföreningen, sker det i Högsböles gamla skola som fungerar som samlingssal för både årsmöten och gudstjänster.
– Ett tag funderade vi på att ta över huset men vi insåg att det är smartare att EFS äger det, säger Staffan Pettersson, när han visar PT runt i det hus fyllt av föremål och bilder som ger historiska vingslag.
Huset andas skolepoken mellan 1903–1947. Efter det tog EFS över det som blev bönhus.
Fort från kriget
Staffan Pettersson beskriver byaföreningen som en mycket aktiv gruppering som arrangerar allt från ”onsdagsvåfflan” till majbrasa, skördefest och byaloppis. Föreningen har byggt toa och förråd vid den lilla badplatsen vid södra armen. Den senaste insatsen är en byapromenad där besökaren passerar historiska platser med 80 skyltar som ger fakta om platsen.
En sådan är de två ”fort” försvaret byggde under andra världskriget. Nära Pitsundet placerades två underjordiska kamrar med plats för folk och kanoner. För att hindra fienden att passera tillverkades ubåtshinder som snabbt kunde dras rätt över sundet.
Sista slaget
– Byapromenaden är sju kilometer lång där vi också satt upp en minnessten med skylt över det sista slaget mot ryssen vid Pitsund,säger Staffan Pettersson.
Efter promenaden finns också tomtningar, minnen från gamla sågverk, och kolmilor.
– Det är många som går promenaden, säger kassören, som menar att kustdelen Högsböle-Pitsund är en liten pärla Piteå kommun borde bry sig mer om.
– Vi vill ha en belysning genom byn och vi vill skapa en fortsatt cykel- och gångväg till Jävre. Vi har pratat med kommunen om det men det händer ingenting så vi kommer att ta upp det igen.
Staffan Pettersson efterlyser också att det börjar hända något kring Trafikverkets utredning om Havsbadsvägen ut emot E4.
– Även där händer ingenting, säger Staffan Pettersson, som vill se konkret handling i det ärende han menar ligger i långbänk.