Termometern visar 18,2 minusgrader när eleverna i sjuan äntrar ishockeyrinken. Blåsten biter i ansiktet och konsten för att glömma kylan är att släppa sargen och ta ut skridskoskären.
– Jag tycker det är skönt att sporta då det är kallt ute. Bara man klär sig så går det bra, säger Lukas Esberg, 13 år.
Pitholms sporthall genomgår en omfattande renovering och för eleverna innebär det utomhusidrott hela läsåret – oavsett väder.
– Det är roligt då det är bra väder men det är inte lika kul när det snöar, regnar och är kallt, säger Max Wikdahl, 13 år.
"Leriga kläder"
Elevernas minns regnperioden med skräckblandad förtjusning.
– Det värsta var när vi spelade fotboll i spöregnet. Vi halkade i geggan och var tvungen att tvätta våra leriga kläder när vi kom hem. Men annars var det kul, säger Alva Lundberg, 13 år.
Hittills har eleverna åkt skidor och skridskor, spelat rugby, fotboll, landhockey och doppboll samt tränat cirkelstyrka och crossfit.
– Vi försöker genomföra lektionerna oavsett. Vi har en flytande köldgräns och försöker anpassa aktiviteterna efter vädret. Sedan har vi har alltid närhet till värme för dem som börjar frysa fortare än andra, säger idrottsläraren Stephan Berglund.
Inne vid extremkyla
Men även om köldgränsen är flytande så finns det gränser för vad eleverna ska få genomlida. Vid skadliga temperaturer planeras teoretiska friskvårdslektioner.
– De här extrema dagarna kommer att dyka upp. Det var en dag i december med 26 minusgrader och då var vi inne, säger Berglund.
Det finns ingen annan inomhushall att tillgå om det krisar?
– Nej, det är mer än knökfulla och dessutom är det en merkostnad att bussa eleverna.
Elever gnäller inte
Enligt Stephan Berglund är den största utmaningen att hitta varierande aktiviteter och alltid ha en alternativ plan om vädret förstör schemat.
– Som tur är har vi fantastiskt duktiga elever som är van att vara ute väldigt mycket. Det är inte alltid roligt att köra bollspel när det spöregnar men de har bara kört på utan att gnälla.
Det blir inte svårt att sätta betyg om eleverna inte kan utföra vissa idrotter?
– I det nya betygsystemet mäter vi förmågor och fastän vi har varit ute använder vi oss av olika bollspel och motionsdelar. Problemet blir för några elever i årskurs nio som behöver arbeta upp specifika förmågor innan slutbetyg. Det ställer krav på oss att jobba mer enskilt med dem.
Den nya sporthallen beräknas vara färdigställd någon gång under våren/försommaren.
– Men från 1 maj är vi alltid ute normalt sett så hela det här läsåret blir ett uteår oavsett när den blir.