Yogasagan i kyrkan snart slut

Yogahuset ska säljas. Efter tio år med yoga i den gamla kyrkan har ägaren Kristina Berglund bestämt sig för att satsa på annat. ”Jag är så tacksam för den tid jag fått vara där.”

24 augusti 2018 13:39

För 25 år sedan flyttade nyutbildade ekonomen Kristina Berglund till Nya Zeeland. Hon hade förälskat sig i landet under en tidigare vistelse och när företaget Asea brown boveri ordnade ett jobb åt henne där var saken klar. Att jobba som ekonom var dock inte Kristinas kall i livet och efter ett år sade hon upp sig. Kristina hade upptäckt yogan och all ledig tid tillbringades i lektionssalen. Yogan kom snabbt att bli en stor del av hennes liv och efter en tid började hon själv utbilda sig till yogalärare.

– Jag visste tidigt att jag en dag ville ha min egen yogaskola.

Så skulle det också komma att bli, i en gammal kyrka på Prästgårdsgatan i Piteå. Men det skulle dröja några år.

Efter tio år på Nya Zeeland kände Kristina att det var dags att flytta hem till Piteå. Yogan tog hon med sig med visionen att introducera den som träningsform i Sverige.

– Det var 90-tal och yoga sågs som något flummigt, men jag brann för det, visste hur mycket gott det kunde göra och jobbade på i sann entreprenörsanda.

Kristina åkte runt mellan olika gymnastiksalar och höll yogaklasser. Eleverna var till en början inte så många och precis innan millennieskiftet började hon fundera på om det var värt att fortsätta. Men terminen efter vände det. Eleverna började strömma till och Kristina kände att hon var på rätt väg. 2005 hade hon en etablerad verksamhet och tillräckligt med elever för att starta den yogaskola hon länge drömt om.

Hon fick nys om den gamla kyrkan och direkt hon klev in i den stora salen kände hon att det var rätt, att det var där hon skulle vara. 2008 stod Yogahuset klart och den 15 maj invigdes lokalerna.

Många yogapositioner har det blivit i den gamla kyrksalen, men nu, tio år senare, har det blivit dags för Kristina att än en gång följa sina drömmar. Den här gången handlar det om att jobba fullt ut som näringsterapeut, något hon läste till parallellt som hon blev yogalärare.

Iyengaryogan kommer att finnas kvar och läras ut av lärare som Kristina varit med att utbilda. Hon känner ingen sorg över att sälja huset.

– Jag är bara så oändligt tacksam för den tid jag fått vara i det här fantastiska huset och för alla människor jag fått möta. Efter att jag meddelat mina elever om beslutet att sälja har jag fått så mycket stöd. Just nu känner jag mig bara inspirerad och glad över att än en gång få följa mina drömmar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ylva Forslund

Ämnen du kan följa