Vindkraftstransport välte på vägen

En 74 meter lång vindkraftstransport välte på måndagen längs Kolervägen en bit från Kilberget. Den långa vingen och släpet den satt fast på knäckte en kraftledningsstolpe och blev liggande tvärs över vägen.

10 september 2019 11:34

Det är oklart när exakt som olyckan inträffade men Trafikverket ska ha fått information vid 17-tiden på måndagseftermiddagen och då valt att sätta upp vägbommar i form av gul-röda bockar som ställdes upp tvärs över vägen på båda sidor om olycksplatsen. Den ena avspärrningen var vid Kilberget och den andra närmare Lillpite. Sofia Lindahl, presskommunikatör på Trafikverket, meddelade att sträckan som stängdes av var två mil lång.

– Vi spärrade av en lång sträcka för att inte tunga transporter skulle köra in efter vägen och bli stående där och inte kunna vända, säger hon.

Hur olyckan gick till är också oklart men troligt är att transporten, som tillhör General Electric, (GE) vält när den skulle svänga av från Kolervägen och in på kil 61 där den skulle sättas fast högst upp på ett vindkraftverk. I svängen har släpet på vilket vingen är fäst vält och lagt sig på sidan. I fallet drog ekipaget med sig en kraftledningsstolpe märkt med "Livsfarlig ledning". Stolpen knäcktes på mitten och den övre delen släppte från trådarna. Kvar i marken blev en halv splittrad stolpe, mot vilken vindkraftsvingen lutade.

Bilen som drog ekipaget ska ha klarat sig från att välta men släpet och vingen blev liggande på sidan tvärs över Kolervägen.

Ingen information om olyckan gick ut under måndagen varvid bilar som kom körande längs Kolervägen fick vända vid avspärrningen i Kilberget. I Lillpite leddes trafiken om.

– Vi trodde att information gått ut på vår hemsida men det visade sig vara fel på publiceringsverktyget så ingen information har varit synlig, säger Sofia Lindahl.

En som blev stående vid den inre avspärrningen, alldeles intill den välta vingen, var Fadi Bahadi som på tisdagen körde en containerbil åt Pireva. Han hade varit in med sin bil på en kil närmare Kilberget och körde ut mot Lillpite.

– Att det här hade hänt kände jag inte till och ingen har informerat mig om det heller, sade Fadi Bahadi, innan han vände sitt fordon på den smala vägen och körde tillbaka samma väg som han kom ifrån. En annan som stötte på patrull var den buss som på tisdagen skulle skjutsa elever till skolan.

Tomas Riklund, kommunikations- och PR-konsult för Markbygden ett, vilket vindkraftekipaget tillhörde, fick kännedom om det inträffade på tisdagen. Han hade mycket lite information gällande olyckan men visste att ingen person kommit till skada och att en utredning av olyckan skulle göras.

Uppdatering 21.10

Enligt Tomas Riklund är vindkraftstransporten bärgad och det ska nu åter gå att köra på Kolervägen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ylva Forslund

Ämnen du kan följa