Usel väg tvingar byborna köra omväg

Vägen till Koler är guppig med många tjälskador och stora, vassa gropar. Nu ryter byborna till och vill ha den åtgärdad.

Arga. Kolerborna Tage Johansson och Tord Östling är trötta på den två och en halv mil långa vägen mellan Koler och Åträsk-vägskälet, som är under all kritik. "Det är väl inte meningen att man ska behöva ta vägen över Långträsk för att ta sig till Piteå, den blir över tre mil längre tur och retur", säger Johansson.

Arga. Kolerborna Tage Johansson och Tord Östling är trötta på den två och en halv mil långa vägen mellan Koler och Åträsk-vägskälet, som är under all kritik. "Det är väl inte meningen att man ska behöva ta vägen över Långträsk för att ta sig till Piteå, den blir över tre mil längre tur och retur", säger Johansson.

Foto: Jens Ökvist

KOLER2016-08-26 21:18

Videon är inte längre tillgänglig

Kolervägen ser ut som ett enda lapptäcke de två och en halv milen mellan byn och Åträsk-vägskälet. Provisoriska lagningar, stora gupp och tjälskador präglar hela vägen. Tillåten hastighet är 80, men frågan är om någon vågar hålla den farten. Nu har byborna fått nog, något måste göras anser de.

– Den här vägen har varit dålig minst i tio års tid och dom lappar och lagar, men efter varje regn blir det nya gropar, säger en uppgiven Tage Johansson.

Under tiden som vindkraftverken skulle byggas i närheten, lovade trafikverket en ordentlig upprustning av vägen. Men sedan vindkraftsprojektet gick i stå för ett par år sedan, har ingenting hänt vad gäller upprustning av vägsträckan.

– Det enda vi har sett är lappningar och lagningar och varningsskylten om guppig väg i 2,5 mil, säger en besviken Tage Johansson.

Den usla vägen gör att många känner sig tvungna att köra via Långträsk när de ska till Piteå.

– Men det är väl inte meningen att man ska behöva ta en väg som blir över tre mil längre tur och retur, menar Johansson.

Tord Östling bor i Strömnäs, ett par kilometer från Koler. Han har fått laga bilen för många tusenlappar.

– Skyddsplåtarna under bilen har lossnat, bland annat. Jag har fått svetsa släpvagnen också och den var inte gammal. Vi kör försiktigt men fordonen håller inte ändå...

Han berättar att han dragit upp folk ur diket som studsat av vägen på vintern.

– Ifjol ringde jag Trafikverket och ville prata med ansvarig för denna väg, men det enda jag fick till svar var ”jag körde den förra veckan och tyckte den var rätt bra”. Då slängde jag bara på luren. Det var ingen mening med att fortsätta det samtalet, säger en uppgiven Östling.

Elna Lundkvist pendlar dagligen de fem milen till jobbet i Öjebyn. Enligt henne blir vägen bara sämre och sämre och hon har tvingats göra flera reparationer på bilen. Hon är förtvivlad och tänker söka hjälp hos Konsumentvägledaren för att göra en skrivelse till Trafikverket.

– Bilarna tar så jäkla mycket stryk. Innan semestern fick jag laga min bil för 5 400 kronor, ändå kör jag försiktigt. En länkarm hade gått sönder och en stötdämpare fram också. Däcket som vi nyss bytt hade nötts bara på ena sidan så det blev ju också en extra kostnad.

Även strax efter jul lagade hon den för runt 2 000 kronor då en spindelled gett upp.

Skadestånd

Om du har råkat ut för en skada på eller intill en allmän väg kan du ha rätt till skadestånd från staten.

Vi inspekterar vägarna regelbundet. Det inträffar ändå att fordon eller personer blir skadade på grund av vägens skick eller i samband med att vi arbetar på vägen. För att få ersättning krävs att det kan visas att vi eller vår entreprenör har orsakat skadan genom vårdslöshet. Exempelvis att vi har känt till en vägskada men inte åtgärdat den inom rimlig tid eller att vi inte har skyltat vid ett vägarbete. Det räcker alltså inte att du kan visa att din skada på något sätt har att göra med våra drift- och underhållsåtgärder för att få ersättning.

Det tar normalt upp till 45 kalenderdagar att ge besked i skadeståndsärenden.

Källa: Trafikverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om