Tuff budgivning på unikt funkishus

1,1 miljon kronor blev prislappen för det lilla funkishuset på Strömsborg, som byggdes redan 1937. Mäklaren Stefan Bergstedt är positivt överraskad efter den snabba budgivningen.

Huset är 45 kvadratmeter och har inredd vind.

Huset är 45 kvadratmeter och har inredd vind.

Foto: Frida Enberg

PITEÅ2019-04-03 13:30

– I det här fallet var efterfrågan större än jag förväntade mig, konstaterar han.

Utgångspriset sattes till 600 000 kronor och budgivningen kom igång på bara några dagar.

– Det här är ett hus med väldigt omfattande renoveringsbehov alternativt ett rivningsobjekt, jag kan nog med all säkerhet säga att det var läget man ville åt, säger Bergstedt.

Han berättar att omkring 15 sällskap var och tittade på huset varav tre gav sig in i budgivningen.

– Det var inte så komplicerat att titta på det, uppenbarligen kände alla inblandade att de fick tillräcklig betänketid, säger Bergstedt och poängterar att det gick en helg innan affären gjordes upp.

Enligt honom ligger huspriserna i Piteå på ungefär samma nivå som de gjorde för två år sedan.

– Priserna har dippat, men de har återhämtat sig. Räntorna är däremot, bevisligen inte på väg ner längre. Det har gjort att tempot på bostadsmarknaden har blivit lite lugnare generellt sett, säger han.

Funkishuset ligger ett stenkast från järnvägen på Strömsborg, inom Trafikverkets område för Norrbotniabanans korridor. PT har tidigare berättat om hur korridoren kan komma att begränsa byggrätten i de områden som korridoren omfattar.

Byggnadsinspektören Joakim Johansson vid Piteå kommun kommer dock med lugnande besked.

– Så länge man följer detaljplanen så finns det inga hinder för att bygga inom korridorens område, säger han.

Av detaljplanen för kvarteret Briggen från 1976 framgår att den maximala byggnadshöjden på den aktuella tomten är 4,2 meter.

– Man kan bygga en enplanare med sadeltak och inredd vind. Sedan 2012 då bygglagen förändrades är det strikt reglerat att detaljplanen ska följas, säger Johansson.

Den maximala ytan som får bebyggas på tomten är 200 kvadratmeter, som då ska innefatta både huvudbyggnad och eventuella gårdsbyggnader så som garage. Den maximala byggnadshöjden för gårdsbyggnader är 2,8 meter.

– Skulle det visa sig att Trafikverket ska dra Norrbotniabanan precis där huset är så blir det en fråga för dem att avgöra huruvida huset isåfall ska lösas in, säger Joakim Johansson.

Utöver höjd och yta måste nybyggnationer också ta hänsyn till den omgivande bebyggelsen.

– Ja, enligt plan- och bygglagen så måste man förhålla sig till omgivningen då det gäller färg, form och materialverkan, det vill säga vad man använder för material utvändigt. Strömsborg är ju ett område med nästan genomgående träfasader, säger Johansson.

Det hus som i dag står på tomten är emellertid ett eternithus, vilket är en fördyrande omständighet om rivning skulle bli aktuellt.

Lars Andersson vid Miljörivning i Norr uppskattar saneringskostnaden till 100 000 kronor.

– Ja, det är bara vad det kostar att sanera själva eterniten. Sedan får man nog räkna med ytterligare 100 000 för rivningen, säger han.

För privatpersoner är det dock tillåtet att hantera eternit på egen hand, förutsatt att man deponerar den som farligt avfall.

– Då gäller det att veta vad du gör. Men gör man det själv så behöver man bara betala taxan för att deponera det, säger Lars Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!