"Trump är en oberäknelig person"

Kommunalrådet Peter Roslund är förvånad och djupt oroad över det faktum att Donald Trump nu valts till USA:s nya president. "Det är en oberäknelig person".

9 november 2016 12:14

Piteås kommunalråd befinner sig på en jobbrelaterad resa i Tokyo när PT får tag på honom via telefon.

– Jag är väldigt förvånad och trodde inte det var möjligt – det som inte fick hända har hänt, säger han.

Han menar att Donald Trump, redan inför republikanernas kongress, uppträdde både väldigt "utmanande" och "okonventionellt".

–  Jag trodde aldrig att han ens skulle passera det. Nu har han blivit vald till USA:s president – det är oroväckande, säger Peter Roslund (S).

På vilket sätt menar du?

– Han är oberäknelig och det är inte vad världen behöver. Det finns nog mycket oro i världen för att världens mest militärt starka land med den kanske största ekonomin också ska ha en oberäknelig ledare. Det han gör får stora konsekvenser och det är oroande, i alla fall om han fortsätter som han gjort under valrörelsen så är det väldigt oroande med utspel hit och dit och enkla sanningar, säger Peter Roslund.

Tror du att Norrbotten och Piteå kan påverkas av detta?

– Ja, på så sätt att vi är väldigt beroende av våra exportindustrier. Vad händer med handeln, dels det vi handlar med USA, men även det vi handlar med andra delar av världen? Hur kommer USA att agera framöver, kanske gynna sin egen industri på ett otillbörligt sätt som blir svårt för vår industri? Sedan har det ändå blivit ett mer ansträngt militärt läge och jag tror inte att det blir mindre anspänt med Trump som president.

Har de politiska vindarna som blåser blivit kallare?

– Ja, det verkar blåsa kallt över hela världen, man ser land efter land som får ledare med de här enkla budskapen, man pekar ut någon grupp som är skyldig till allt elände som finns. Det var egentligen också det som hände i Tyskland på 30-talet.

Är det stort intresse för valet även borta i Tokyo?

– Från oss är det stort intresse, men jag har inte pratat så mycket med japanerna om detta då de inte pratar så bra engelska och vi mest pratar om det vi ska prata om. Men några som vi har pratat med har sagt att de har ungefär samma bild som oss, de trodde också att det skulle bli Hillary Clinton som president istället för Donald Trump.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!