Tjejerna fixade akutskåp för mensskydd

Tjejsnack och mensskåp på Solanderskolan har gjort att det inte längre är pinsamt att prata om mens. "Vi jobbar för att det ska vara naturligt att prata om det", säger Alice Wiklund.

9 juni 2019 08:00

Allting började när tjejerna började fyran. Det blev nya konstellationer i klasserna när elever från Kullenskolan och Solanderskolan pytsades ihop.

– Det blev en lite spretig grupp, säger läraren Ann-Christin Sandberg.

För att tjejerna skulle komma varandra närmare och känna sig trygga i den nya klassen började de ha tjejsnack två gånger i månaden, tillsammans med lärare och kurator.

– Vi pratade om puberteten, skolan, stress och annat som kan vara jobbigt, säger Alice Wiklund.

.

I femman började de sköta tjejsnacket själva och det var då idén om mensskåpet kom upp. Med hjälp av lärarna sattes ett första hjälpenskåp upp med bindor, tamponger och trosskydd.

– Nu går vi i sexan och pratar om mens helt öppet bland både tjejer och killar. Det är inte pinsamt längre. Tack vare tjejsnacket har alla i gruppen kommit närmare varandra och känner sig tryggare, säger Alice Wiklund.

De har också gjort en enkät om mens som gått ut till 38 flickor i femman och sexan och de flesta skulle vilja ha ett skåp med menssaker. Därför kontaktades områdeschef Elice Ökvist och enligt henne kan skåpet vara ett önskemål när nya skolor byggs.

.

När skåpet monterades sponstrade en butik med bindor, tamponger och trosskydd som räckte länge eftersom det bara är i krissituationer som innehållet ska användas.

– Skolorna kan inte lägga pengar på mensskydd, men det kanske är möjligt att hitta någon sponsor som kan fylla upp mensskåpet ibland, säger Nathalie Hansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catrin Renlund 0911-645 16