”Nej du får inte dra i bandet. Ni får inte vara där förstår du”, ropar en av förskolelärarna åt ett barn som står och lutar sig mot avspärrningen på skolgården. Det randiga bandet löper hela vägen längs med planket ett par meter inåt gården. Jessica Åhlund Lundquist är förskolechef och vill påpeka att de inte har något emot grannen eller att de sätter upp ett plank, men att det inte känns säkert.
– Vi vill ha grannsamverkan här. Men oron är att planket ska välta. Att det ska falla på barnen i verksamheten. Det är anmält till Bygg- och miljökontoret, säger Jessica Åhlund Lundquist, förskolechef.
Åtgärden från skolans sida kom redan samma vecka då delar av skolgården spärrades av med varningstejp. På ett föräldramöte under tisdagen togs frågan om planket upp igen och efter det hörde ett antal av sig med tips till Piteå-Tidningen.
– Det finns helt klart en oro från föräldrarna och vi jobbar för trygghet i verksamheten dagligen. Planket är så långt och högt och de starkaste höstvindarna kanske inte har kommit ännu, säger Jessica Åhlund Lundquist.
En av ägarna till planket känner sig utpekad och upprörd över avspärrningen och säger att bygglovet är i sin ordning och att planket har satts upp av en mycket erfaren snickare. Kommunen har dock en annan åsikt om själva bygglovet.
– Det är ett olovligt bygge. Det är väl lite oturligt, vad jag förstår så har man satt fast det här planket ganska bra. Men det tar hemskt mycket vind med ett sånt här plank även om man gjutit fast det, så den personen åker nog på att plocka ner det, säger Erik Jonsson som hanterar bygglov på kommunen.
Så det finns inget bygglov?
– Det har gått i fel ordning. Fastighetsägaren har ansökt om det efteråt, men det gör inte saken rätt det heller. Ingenting har hänt än men vi ska skicka ut ett brev till den som äger huset, säger Erik Jonsson
Ett bygglov krävs oftast för att sätta upp ett plank som är högre än 1,8 meter, vilket planket definitivt är på sina ställen då det är ordentligt upphöjt för att minska insikt och oljud från kullen med rutschkanan.