Polisen, bankerna och kommunen har gjort gemensam sak internetbedrägerierna. På Kaleido hölls på tisdagen en föreläsning som riktade sig mot äldre och hur man undgår att bli utsatt. Det fanns plats för 80 personer och platserna blev snabbt fullbokade. Intresset var så stort att man bestämt att arrangera en likadan föreläsning längre fram i vår.
Mats Ekman, chef för polisens bedrägerigrupp, började med att berätta att var sjätte polisanmälan numera handlar om ett bedrägeri av något slag.
– Tjuven har bara bytt tillvägagångssätt. Istället för att gå runt med kofot för att göra ett inbrott, kontaktar bedragaren någon person som ger den pengar istället, sade han.
Mats Ekman fortsatte med att berätta att "vishing" är en bedrägerimetod som ökar kraftigt just nu och att 90 procent av de drabbade använder bankdosa.
– Varje dag försvinner en miljon kronor till den organiserade brottsligheten i Sverige.
Thomas Nordberg, kontorschef på Sparbanken nord, talade om kort och kortbedrägerier. Han sade att 2017 sågs som ett rekordår för bedrägerier, men att det under 2018 blev ännu fler, närmare bestämt omkring 250 000 stycken.
– Lämna aldrig ut dina koder/kortuppgifter på begäran av någon annan, via mejl, telefon eller sms. Vi från banken kontaktar aldrig någon per telefon och ber att få sådana uppgifter, sade Thomas Nordberg.
Christina Eriksson, kontorschef på Nordea, berättade om mobilt bank-id. Hon berättade vad användaren har för ansvar och vad man ska göra om olyckan skulle vara framme.
– Tappar man telefonen ska man höra av sig till banken på en gång och spärra kontot. Detsamma gäller om man blivit utsatt för ett bedrägeriförsök eller ett genomfört bedrägeri. Polisanmäl alltid.
Stefan Uddström, kontorschef på Handelsbanken, pratade om swish och hur varumärket swish ligger på tredje plats över varumärken med bäst helhetsintryck efter Ica och Ikea.
Kommunens konsumentrådgivare Siw Öhlund, redogjorde för vilket ansvar konsumenten respektive banken har vid behöriga och obehöriga uttag från kontot. Hon höjde ett varningens finger för att öppna länkar som skickas via mejl, något hon själv gjort.
– Jag öppnade ett "fulmejl" och följde en länk. När jag tryckte på länken slocknade datorn och dog. Det visade sig att hela datorn behövde bytas ut då den blivit helt infekterad. Det var riktigt pinsamt att behöva ringa till kommunens IT-avdelning och säga att det var Siw från konsument som råkat trycka på ett fulmejl.