En avveckling av Svenska balettskolan i Piteå är inte det enda som barn- och utbildningsnämnden måste ta ställning till på onsdagens sammanträde. Oväntat stora elevökningar innebär ökade kostnader och för att nå en budget i balans krävs besparingar på totalt 16 miljoner kronor.
– Vi har haft en ganska stor ökning av nyanlända, både som har gått ut i skolorna runt om i kommunen men också på Havsbadet. Den organisation vi har på Havsbadet och Öjebyn kostar ganska mycket, säger Malin Westling, skolchef i Piteå kommun.
Besparingarna på 6,2 miljoner kronor som presenterades i våras har nu växt med ytterligare 9,9 miljoner kronor. För att klara kostnaderna föreslår utbildningsförvaltningnen ett tufft åtgärdspaket.
– Vi har försökt att inte röra basverksamheten i förskola, grundskola och gymnasium. I första hand har vi tittat på det som är värdeskapande kringaktiviteter men som kanske inte är lagbundet, säger Malin Westling.
Förslaget innebär ett hårt slag mot Christinaskolans musikklasser där 3,17 tjänster blir 1 tjänst. En besparing på 1 095 000 kronor.
– Det kommer förmodligen bli väldigt stora konsekvenser vilket givetvis inte alls känns bra på något sätt, säger Malin Westling.
Naturskolan avvecklas helt, en besparing på 600 000 kronor. Fotbollsklassen i Hortlax lämnas orörd.
– Musikklass och naturskolan har fått extra stöd från förvaltningen utöver den vanliga elevpengen. Det har inte fotbollsinriktningen i Hortlax fått. I rättvisans tecken borde alla inriktningar behandlas på samma sätt.
Nedläggningen av Svenska balettskolan ingår inte i besparingarna, utan är en separat punkt.
– Eleverna som har påbörjat sin utbildning har rätt att slutföra den och vi kommer inte att kunna göra några större besparingar under 2018. Det kommer på längre sikt.
Fackförbund uttrycker stor oro för besparingarna?
– Vi är väldigt överens om att vi inte vill se en kvalitetsförsämring i vår verksamhet med tanke på hur långt fram Piteås skolor ligger. Samtidigt hoppas jag att de förstår att det här är något vi är nödd och tvungen till. Vi försöker agera på bästa sätt utan att det ska drabba kvalitén och våra barn och elever.
Andra besparingar är att kvalitetspoolen avvecklas vilket innebär att ökat ansvar för rektorerna att själva lösa vikarietillsättningar. Särskolans budgetminskning skruvas upp från 500 000 till 750 000 och gymnasieskolan får 1,6 miljoner kronor mindre. Enkäten ”Personligt” avvecklas och förskolans materialpengar minskas från 114 till 100 kronor per elev och år.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Ruth Rahkola (S) vill inte kommentera besparingsförslaget.
– Jag vill vänta till nämnden, säger hon.