Falsk support vill ta över din dator

Bedrägerier på nätet blir allt vanligare och tillvägagångssätten allt fräckare. Det senaste i raden är "supportföretag" som vill få tillgång till din dator för att åtgärda fel.

Jörgen Hartman blev uppringd av en engelsktalande telefonsupport som sa att han hade fått ett virus, men att de kunde hjälpa honom bara de fick tillgång till hans dator. "De lät trovärdiga", säger Jörgen, som dock inte gick på bluffen.

Jörgen Hartman blev uppringd av en engelsktalande telefonsupport som sa att han hade fått ett virus, men att de kunde hjälpa honom bara de fick tillgång till hans dator. "De lät trovärdiga", säger Jörgen, som dock inte gick på bluffen.

Foto: Privat

Piteå/Stockholm2012-07-19 06:00

- Jag blev uppringd av en engelsktalande person som bröt på indiska och sa sig jobba på Microsoft Windows-center. Han sa att de hade fått upp en varning om att min dator var infekterad med virus, säger Jörgen Hartman, Pitebo som numera bor i Stockholm.

Eftersom Jörgen själv jobbar inom databranschen blev han misstänktsam, men valde att spela med.

- Han påstod att han hade min dators unika ID och läste upp en lista med 40 tecken och bad mig kontrollera, och det stämde, men nästan alla Windowsdatorer har samma ID.

Fjärrstyrning
Sedan ville "supporten" att Jörgen skulle öppna en webbsida och därifrån ge dem tillgång till hans dator, genom så kallad fjärrstyrning. De skulle ta reda på om datorn var infekterad och i så fall hjälpa honom med det, för cirka hundra dollar - men då sa Jörgen stopp.

- I sin bluff lät de någorlunda trovärdiga, jag förstår om folk går med på det. De hade mitt telefonnummer och visste var jag bor, säger han, och fortsätter:

- Det går ut på att fjärrstyra ens dator och fixa ett problem man inte har haft så att de får sälja ett virusprogram, säger Jörgen Hartman, som polisanmälde bedrägeriförsöket.

Hackade virusprogram
Han har läst på om bedrägeriet, som visar sig vara vanligt i bland annat Kanada och andra länder i västvärlden där man pratar engelska. Virusprogrammen som säljs är hackade versioner av riktiga program, med "bakdörrar".

- Då kan de komma in på folks datorer och låsa dem för att sedan utpressa ägaren på ännu mer pengar. Det är tråkigt när det drabbar folk, säger Jörgen Hartman.

Reaktionen han fick när han polisanmälde gjorde att han förstod att fenomenet är vanligt.

- Jag hörde att många personer blivit utsatta för det. Det måste vara många som går på det, annars skulle det inte vara någon business.

Råd och tips

Neka alltid okända tillgång till din dator via internet. Du ger personen full tillgång till allt material samt möjlighet att installera program på datorn som gör att den kan låsas eller att allt du gör på datorn kan övervakas i framtiden.

Polisen skickar aldrig ut meddelanden om att någon begått brott via internet.

Polisen kräver aldrig att någon ska betala böter genom meddelanden via internet.

Om någon ringer upp dig och erbjuder datorhjälp, avsluta samtalet. Gå inte med på att ta emot påstådd hjälp.

Har du råkat ut för det som beskrivits ovan, kontakta polisen för att göra en anmälan

Källa: Rikspolisstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om