"Solen kan rädda Piteå"

Med händerna på ratten i elbilen Tesla och med musikern Stefan Sundström som passagerare turnerar ETC-grundaren Johan Ehrenberg runt om i landet för att berätta om hur vi faktiskt kan rädda Piteå – och hela världen.

6 oktober 2016 22:47

När Johan Ehrenberg fick veta att han var döende i cancer konstaterade han en sak: Att döden är fruktansvärt ointressant.

– Det enda som är intressant är vad du gör med resten av ditt liv, säger han.

På torsdagskvällen bromsade Johan Ehrenberg in Teslan för laddning i Piteå och under ett arrangemang på Pite energi berättade han med emfas om sin stora hjärtefråga: att solen kan rädda Piteå – och världen.

– Vill du inte vara med och förstöra jorden? Har du ångest över vilket klimat dina barnbarn ska växa upp i? Det finns en lösning – sätt upp solceller! Det är faktiskt så enkelt. Solcellsrevolutionen är här och alla som säger att det finns stora problem med solceller förlorar pengar på att den vinner mark, säger Johan Ehrenberg.

ETC har själva byggt en solpark i Katrineholm.

– Vi kan inte själva rädda världen, men vi bidrar panel för panel. Det är faktiskt inte svårare än så, och när mindre grupper skapar solcellsparker tappar de stora bolagen sin makt bit för bit.

Johan Ehrenberg tittar ut över publiken.

– Solen är en enorm rikedom och kraft om den används. Och solceller ska finnas så så nära konsumenterna som möjligt. På hustak, vid p-platser – det finns till och med asfalt med solceller som gör el när inte bilar skuggar vägbanan.

Förutom olika solcellsparker handlar det också om att skapa sin egen el, och att slussa överskottet vidare till varandra.

– Egen el ska inte vara individualism, det ska vara något vi gör för varandra och mitt överflöd ska gå till närmaste konsumtionspunkt, den ska inte skickas långa sträckor.

Några av punkterna som Johan Ehrenberg listar för förändring är:

– Ta vara på den lokala kraften, gå ihop i en intressegrupp, jobba med crowd funding och bygg en lokal solcellspark. Växthusodla tomater med solkraft året om och bygg klimatsmarta hyreshus.

Och så ger han ett bonustips:

– Se till att klimatrena mobilen, det kostar tjugo kronor per månad och en vanlig mobil tar två år att rena.

Sedan dödsbeskedet säger Johan Ehrenberg att han har en skugga bakom sig hela tiden.

– Den viskar att det är meningslöst, den säger att "du får inte vara med och se vad som händer, ge upp". Men en dag vaknade jag, tittade in i min älskades ögon och kände att det var fantastiskt härligt att få uppleva en ny dag. Då bestämde jag mig för att använda min tid till att göra något bra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mari Gustafsson