Stora underskott, chefsavhopp och interna konflikter. Socialtjänsten i Piteå kommun är en förvaltning i kris och i den senaste rapporten riktades kritik mot ledningen som saknat förmåga att analysera, utreda och förklara vilka åtgärder som skulle ha kunnat bromsa kostnadsökningen
Konsulterna på AMSAB föreslog i somras en helt ny ledningsorganisation med färre chefsnivåer för att förändra organisation som av medarbetare beskrivits som otydlig, ineffektiv och ostrukturerad. Det arbetet pågår och på senaste kommunstyrelsen förklarade socialchefen Fredrik Sjömark att ett förslag till beslut väntas under hösten 2019.
Exakt hur framtidens socialtjänst ska se ut är inte klart, men Fredrik Sjömark har ändå en tydlig bild över vad som är en viktig väg framåt. Det är att jobba gränsöverskridande mellan de olika verksamheterna för att skapa en bättre samverkan.
– För att inte vara kostnadsdrivande som vi är idag måste vi hitta arbetsätt som både förbättrar kvalité, ekonomi och vår effektivitet. Det gör vi genom att jobba mer tvärhorisontellt. Alltså i hängrännor, säger han.
Kortfattat går det ut på att medborgarna som kontaktar socialtjänsten med behov som tangerar flera verksamhetsområden inte ska bollas vidare inom olika delar av förvaltningen.
– Vi måste hantera verksamheten utifrån medborgarens perspektiv och inte utifrån hur vi har valt att organisera oss, säger Fredrik Sjömark.
Det nya arbetssättet görs då möjligt genom att besluten flyttas från olika chefer långt bort från brukarna till tjänstemän som sitter närmare medborgaren. Det är också en sådan lösning som konsulterna som granskat socialtjänsten föreslagit.
– Här sätter vi fokus på ett mer ansvarstagande medarbetarskap som processutförare istället för att vi skickar upp det i chefsledningen.
Meningen är att den här "processutföraren" ska få mandat att fatta myndighetsutövande beslut över verksamhetsgränserna i de fall det är möjligt – något som ställer högre krav på medarbetarna. Enligt Fredrik Sjömark finns det utmaningar med förändringsarbetet.
– Det handlar om att få en förståelse för det här och att hantera oro i samband med förändringar.
Fredrik Sjömark jämför det med att byta motor i ett flygplan medan det flyger.
– Vi kan inte stänga ned och börja om. Vi måste hela tiden förändra oss och samtidigt fortsätta leverera en bra socialtjänst. Det tror jag är den största utmaningen.