Snackis ska väcka nyhetsintresse

Ljudduschar, väggprojiceringar och dagens fråga. Snackis är namnet på ett nyhetsprojekt där elever ska komma i kontakt med nyheter i skolmiljö.

2 april 2019 19:45

Konceptutvecklare, ljuddesigners, forskare, lärare och elever på Strömbackaskolan jobbar tillsammans i ett innovativt och experimentellt projekt där syftet är att sätta elever i kontakt med nyheter och skapa engagemang kring olika frågor.

Prototyper har satts upp olika platser på Strömbackaskolan. I glasentrén sitter en skärm där innehållet rullar. Innehållet som lätt kan bytas ut består av lokala nyheter, sport och frågor som eleverna kan svara på. Innehållet bestäms av en elevredaktion.

– Det är coolt att det är eleverna som har nyhetsmakten. Jag vill lyfta fram sådant som är viktigt och berör alla. Det är enkelt att förändra innehållet och målet är att uppdatera dagligen, säger Julia Öhlund som går tredje året på medieinriktningen och ingår i elevredaktionen.

Frågan för dagen handlade om skolmat och om den var "yayyy", "usch" eller "he funkar". Ett tiotal elever hade svarat på frågan och svaret visades som prickar under respektive svar.

– Det är kul att något händer och jag ser fram emot att komma hit en dag och se fullt med prickar. När många svarar går det att göra jämförelser över programmen, säger Wilmer Martinez från elevredaktionen.

Sofia Larsson är projektledare från Rise som riggat projektet.

– Ett mål är att skapa intresse för nyhetsläsning och att nyheterna tar plats i skolan. Vi jobbar för att knyta samman lokalpressen och skolan där vi ger nyhetsvärderingsmakten till eleverna, säger hon.

Olika prototyper finns uppsatta i Strömbackaskolan där de ska locka elever till engagemang.

– Vi har lekt med olika sätt att presentera nyheter. Vi testar vad som funkar och vad som inte gör det. Feedback får vi från eleverna. Mycket handlar om att hitta enkla sätt för lokaltidningen och skolan att samarbeta, säger Sofia Larsson.

Kristin Hammarberg är designer på Rise och har utvecklat konceptet i projektet. På tisdagen sattes information upp om de olika prototyperna.

– Det är kul att skapa engagemang kring nyheter och otroligt värdefullt att höra vad eleverna tycker, säger hon.

Vad som händer med projektet i framtiden är ännu oklart, men målet är en fortsättning.

– När det här fått vara igång en tid kommer vi att utvärdera och sammanställa. Det blir frågor till eleverna och en enkät och tankar finns på att projektet i förlängningen kan komma att permanentas, säger Britta Elfving Persson, konceptutvecklare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa