I 30 års tid har läkaren Tomas Ekström, 63, drivit en profilerad smärtklinik i Piteå, där han bara under de senaste fyra åren behandlat nästan 8 000 patienter.
Enligt Tomas Ekström beror kronisk smärta på att hårda muskler skadar nerverna och hans lösning är att sänka trycket på nerverna. Behandlingen går ut på att Tomas Ekström injicerar lokalbedövning för att sedan ordinera patienterna att hålla musklerna mjuka med mikropauser och genom att ta det antidepressiva läkemedlet Saroten innan sänggående. Då lovar Tomas Ekström att nervskadan ”efaps” som enligt honom ger alla symptom, läker ut.
– Det finns 800 läkare i Norrbotten. Om alla kunde den här metoden då skulle det inte finnas några kroniska smärtpatienter i länet, säger Tomas Ekström.
På sin Facebooksida skriver smärtläkaren att nervskadan bara kan drabba personer som är ”ambitiösa, viljestarka, noggranna, nitiska och plikttrogna” eftersom de egenskaperna gör att man klarar av att göra slut på syret i musklerna utan att ge sig. Det är något Tomas Ekström står fast vid, och han drar paralleller till ridsporten där han menar att samma behandling sker med goda resultat. Så kallad blistring.
– Man måste vara envis för att få hårda muskler och det är bara hästar med vinnarskalle som kan få det här, säger Tomas Ekström.
Enligt honom har 20 procent av befolkningen dessa kroniska smärtor som han garanterar kommer att botas. Förutom kronisk smärta skriver Tomas Ekström att de som genomför hans behandlingar även blir av med en lång rad andra besvär såsom IBS, kronisk trötthet och utmattning. Ja, enligt Tomas Ekström fungerar behandlingen vid alla typer av kronisk smärta som har pågått i mer än tre månader, bland annat vid artros, CRPS, migrän, EDS, elallergi, restless legs och mycket annat.
– Jag har testat metoden på alla möjliga kroniska smärtor med framgång. Dessutom verkar det vara samma nervskada som ger IBS, laktosintolerans och glutenintolerans, eftersom de blir bra efter behandlingen. Gör patienten rätt kan man också behandla tinnitus, yrsel och hicka.
Enligt Tomas Ekström finns det bara en smärta som han inte har kunnat bota.
– Det är hos totalförlamade som har någon typ av trötthetsvärk i nedre kroppshalvan. Det är det enda som jag under 16 år inte kunnat åtgärda.
Tomas Ekström skriver även på sin Facebooksida att allt fler patienter efterfrågat hans hjälp med att undvika cancer i framtiden, samt att undvika återfall i cancer. Något som han har en lösning på.
”Om man förbättrar immunsystemet genom att ta Saroten och att vara optimist (även placebo är en typ av optimism), sjunker sannolikheten att få cancer under sin livstid till nära noll. Risken finns fortfarande, man ska inte nonchalera allvarliga symtom, men den är väldigt nära noll”, skriver Tomas Ekström på Facebook.
Det är ett påstående som han står fast vid när PT talar med honom.
– Det lärde jag mig på 70-talet när jag gick läkarutbildning och jag förstår inte varför fler läkare inte använder sig av det, säger Tomas Ekström.
Han menar att Saroten, utöver att mjuka upp musklerna, ”renoverar” immunsystemet till den grad att cancer knappt kan utvecklas.
– Om man går in på Cancerfondens hemsida står det att en av tre människor, 33 procent, kommer att få någon cancersjukdom. Det är en alldeles för hög siffra när man vet att immunförsvaret kan sköta om den detaljen.
Jag har varit i kontakt med en cancerläkare som säger att det inte går att säga att man kan sänka sannolikheten att få cancer under sin livstid till nära noll. Han ifrågasätter också på vilket sätt Saroten skulle stärka immunförsvaret?
– Jag har nyligt varit i kontakt med den sömn- och stressforskare som lärt mig det där. Han heter Torbjörn Åkerstedt. Under en utbildning i Stockholm för en månad sedan frågade jag honom om man kan säga att man sänker sannolikheten till närmare noll om man tar Saroten på kvällen. Då sade han, det är ingen som gjort studier, men det är självklart. Det har han sagt i flera decennier.
Det finns de som menar att du är en kvacksalvare för att du lovar saker som du inte kan genomföra?
– Kvacksalveri är att man lovar att bota cancer. Det kan jag inte. Jag är ingen cancerläkare. Jag säger att man kan påverka sannolikheten att få cancer under sin livstid genom att ha så bra immunsystem som möjligt.
Tomas Ekström går istället till motattack och ifrågasätter annan sjukvård.
– Att byta höft och knäleder till proteser. Det är kvacksalveri. Det finns ingen som helst vetenskap bakom det.
Ekströms smärtklinik får både ris och ros på Facebooksidan. Patienter som blivit garanterade smärtfrihet och sedan inte är nöjda får ingen förklaring när de skriver offentligt om Tomas Ekström. Han hänvisar till tystnadsplikten men säger i generella ordalag att det till exempel kan handla om patienter som inte vill sluta med vanebildande läkemedel som motverkar behandlingen.
Andra kritiker som ifrågasätter behandlingen på Ekströms smärtkliniks Facebookssida blockeras. Något Tomas Ekström försvarar.
– De har aldrig träffat mig eller någon patient som har gått hos mig. De bara dyker upp på Facebook för att ha åsikter och om de inte vill lyssna så har jag spärrat dem. De förstör så mycket, säger Tomas Ekström.
PT har varit i kontakt med Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet. Han tar avstånd från Tomas Ekströms påståenden om att kunna förebygga cancer med hjälp av Saroten.
– Det där har jag aldrig hört talas om. Jag vet inte varför han nämner mitt namn. Jag sysslar inte med sånt över huvudtaget.
Hur känns det att han anger dig som källa till att han skulle kunna förebygga cancer?
– Det är klart att det är otrevligt om folk citerar mig. Om han gör det privat någonstans spelar det väl ingen roll för min del, men det är obehagligt om det kommer ut i större skala. Men då är det bara säga att så är det inte, säger Torbjörn Åkerstedt.