Skyddsombudet sjukskrevs

Skyddsombudet sjukskrevs efter tuffa förhandlingar. Nu driver huvudskyddsombudet Rose-Marie Ställ ensam socialsekreterarnas kamp. ”Det måste bli en bättre arbetsmiljö”.

Rose-Marie Ställ, Akademikerförbundet SSR, för socialsekreterarnas talan efter att skyddsombudet blivit sjukskriven. (Arkivbild)

Rose-Marie Ställ, Akademikerförbundet SSR, för socialsekreterarnas talan efter att skyddsombudet blivit sjukskriven. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2018-11-01 19:58

Den 27 juni berättade det lokala skyddsombudet för Arbetsmiljöverket att mötet med arbetsgivaren gått bra och att de bokat in fler möten i september för att arbeta med den handlingsplan som AMSAB tagit fram.

Sedan händer något som gör att samtalen strandar. Den 6 september meddelar skyddsombudet att arbetet med åtgärder inte fungerar tillfredställande. Tre veckor efter telefonsamtalet skriver samma ombud ett e-mejl till Arbetsmiljöverket och meddelar att hon avslutar sitt förtroendeuppdrag.

”Som skäl anger hon bland annat att det för henne blivit tydligt att ni uttrycker att arbetsmiljöproblemen på enheten Stöd till försörjning beror på att socialsekreterare inte tar ansvar över sina egna behov och att de heller inte klarar av att sätta gränser för vad som ingår i deras uppdrag”, skriver Arbetsmiljöverket till Piteå kommun.

Skyddsombudet är sjukskriven sedan den 25 september och enligt uppgifterna till Arbetsmiljöverket är detta relaterat till arbetsmiljön vid enheten. Huvudskyddsombudet Rose-Marie Ställ får nu ensam driva socialsekreterarnas kamp för en bättre arbetsmiljö.

– Vi har frågat våra medlemmar, men i nuläget är det ingen som tar på sig uppdraget, säger Rose-Marie Ställ, Akademikerförbundet SSR i Piteå.

Hur ser ni på att skyddsombudet har blivit sjukskriven?

– Det är jätteoroande. Skyddsombudet ska föra fram sina arbetskamraters talan och för det ska man respekteras. Men det har varit väldigt tufft för skyddsombudet. Vi har försökt att stötta personen, men det har inte räckt till.

Rose-Marie Ställ är glad över att Arbetsmiljöverket, liksom konsulterna på AMSAB, ser allvarligt på de brister som framkommit och överväger att ställa hårda krav på Piteå kommun.

– Det bästa hade ju varit om arbetsgivaren redan hade löst arbetsmiljöproblemen, men det är inte gjort. Därför tycker vi det är bra att tillsynsmyndigheten ställer de här kraven. Det är våra medlemmars hälsa och arbetsmiljö det här handlar om, säger hon.

Redan i maj 2017 började socialsekreterarna driva frågan om en bättre arbetsmiljö och huvudskyddsombudet tycker att cheferna haft väldigt lång tid på sig att agera.

– Våra medlemmar ska känna att de kan gå till jobbet och må bra fast de har ett ganska svårt arbete.

Vilka förändringar vill ni se?

– Det handlar mycket om att återskapa ett förtroende för chefer och arbetsledning. Det finns också en oklarhet om vilken chef som har ansvar för personalens hälsa. Sedan får de också kritik för arbetet med att göra arbetsanpassningar och rehabarbete för sjukskriven personal. Det är flera områden där det finns stora brister.

Är det tufft även på andra enheter inom socialtjänsten?

– En hög arbetsbelastning är ett gemensamt tema som medlemmarna beskriver. Allt fler barn och unga mår dåligt och familjer har det tungt. Det är klart att alla som jobbar med att hjälpa de som är utsatta då får en högre arbetsbelastning. Därför har arbetsgivaren ett stort ansvar att se till så att personalen har en bra arbetsmiljö så man orkar med det här svåra hjälparbetet.

Socialtjänsten beräknas gå back med 55 miljoner kronor i år, varav avdelningen för Stöd och omsorg står för största delen. Rose-Marie Ställ tror att satsningar på arbetsmiljö kan minska underskottet.

– Allt hänger ihop. Genom att göra arbetsplatsen till en frisk arbetsplats behåller man sin personal och människor söker sig till tjänster. Om problemet fortsätter måste man använda sig av bemanningsföretag och betala dyrt för den personalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!