Ser inget samband mellan rånen

Polisen ser inget samband mellan rånet av en kvinna i söndags och den man som utsattes för misshandel och rånförsök natten mot fredag. Samtidigt utreds ett tredje rån som inträffade den 13 oktober.

Söndagens överfall på en kvinna i det så kallas asiatiska parken i Piteå rubriceras som grovt rån. Enligt en källa utsattes kvinnan för misshandel, bland annat knivskars hon i benet.

Söndagens överfall på en kvinna i det så kallas asiatiska parken i Piteå rubriceras som grovt rån. Enligt en källa utsattes kvinnan för misshandel, bland annat knivskars hon i benet.

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-11-18 12:13

Det var vid 17-tiden på söndagen som polisen fick larm om att en medelålders kvinna rånats och misshandlats av minst två personer i den asiatiska parken på Nygatan i Piteå.
Kvinnan skadades i samband med rånet och fick föras till sjukhus med ambulans. Enligt Ola Lundström, förundersökningsledare vid polisen i Piteå, fick hon lämna sjukhuset efter omplåstring.
Brottet mot kvinnan rubriceras som grovt rån och det sägs att hon skurits i benet med en kniv, men det vill inte Lundström bekräfta.
– Nej, men någon form av tillhygge verkar ha använts. Som det verkar har kvinnan bestulits på sin mobiltelefon.

Natten mot fredag angreps en man i 20-års åldern av flera personer i korsningen Västergatan–Sundsgatan. Han blev nedslagen, men gärningspersonerna lyckades inte stjäla något. Händelsen rubriceras som rånförsök.
– Något tillhygge kan ha använts, men han är inte allvarligt skadad och har fått lämna sjukhuset, säger Ola Lundström.
Finns det några samband mellan de två händelserna?
– Vi ser inget samband.

Har ni signalement på gärningsmännen?
– När det gäller rånförsöket så har vi det, men det är vagare när det gäller överfallet på kvinnan, säger Ola Lundström.
Efter det grova rånet mot kvinnan genomfördes dörrknackning och förhör i närområdet. Dessutom eftersök med hund. På måndagsförmiddagen genomförde polisen en platsundersökning i parken. Huruvida det gett något är oklart.
– Utredningsarbetet pågår och vi har goda förhoppningar om att lösa de här brotten. Jag vill inte gå in på några detaljer, men vi har lite trådar att nysta i, säger Ola Lundström.

Två allvarliga brott inom kort tid, men redan den 13 oktober hände ett annat polisanmält rån. En ung man var gående på väg hem till Öjebyn från en fest på Djupviken på natten när han mötte tre yngre män.
PT har pratat med hans mamma.
– Han blev hotad med kniv av tre killar med huvtröjor. Min son gav dem plånboken och mobilen och kunde inte larma förrän han kom hem. Han blev inte skadad, men mår inte så bra efter det här.

Enligt mamman kunde sonen ge bra signalement och polisen ska ha hittat personer som kan ha med rånet att göra.
– Det är det besked vi fått av polisen, säger mamman.
Men enligt Ola Lundström har polisen inte ringat in gärningsmännen.
– Vi har kollat vissa saker, men har i dag inga misstänkta. 

Områdespoliserna Emma Svensson och Mathias Strandberg besökte brottsplatsen på måndagen.
Områdespoliserna Emma Svensson och Mathias Strandberg besökte brottsplatsen på måndagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!