Rosvikare kritiserar renskötseln

Det blev en stundtals hätsk stämning när ett 20-tal upprörda Rosvikare krävde att renskötarna skulle hålla djuren borta från gårdarna.

Upprörd bybo. Ulf Andersson krävde att renskötarna skulle säkerställa att inte renarna kom in i bebyggelsen.

Upprörd bybo. Ulf Andersson krävde att renskötarna skulle säkerställa att inte renarna kom in i bebyggelsen.

Foto: Joel Gustafsson

ROSVIK2017-12-06 20:30

Att renar samlas på tomter och odlingar i utkanten av Rosvik har blivit ett återkommande bekymmer i början av vintern. För ett år sedan berättade PT om problemen med nedtrampade gräsmattor och odlingar.

Enligt bybon Ulf Andersson har han och några till drabbade försökt få till stånd ett möte med länsstyrelsen och samebyn sedan dess, men utan resultat.

– Det slutade med att vi tog kontakt med landshövdingen personligen och pratade om vårt problem. Det är via honom vi fått till stånd detta möte.

Med kort varsel sammankallades Erik Gustavsson, chef för naturresurs- och rennäringsenheten på länsstyrelsen, Rolf Gyllefjord från landshövdingens stab samt renskötarna Jakob Nygård och Magnus Kuhmunen från Sirges sameby.

De trodde att de skulle träffa tre klagande, men i stället dök ett 20-tal upprörda personer upp på Folkets hus i Rosvik.

– Vi har Sveriges nordligaste sparrisodling och i fjol fick vi väldigt mycket skador. För att hålla borta renarna har vi stängslat, men vi får ingen ersättning från varken länsstyrelsen eller samebyn, säger Christine Eliasson.

Börje Hedkvist, Rosviks IK, var upprörd över att renarna förstör skidspåret.

– Det är inte skojjigt när vi kör runt med maskinutrustning och bakom går det 30-40 renar och sparkar upp spåret.

De två samerna fick klä skott för bybornas frustration. Stämningen blev stundtals hätsk med svordomar och höga röster när upprörda bybor krävde att renskötarna skulle lösa problemet med att djuren kommer in i hästhagar, odlingar, skidspår och annat. Samerna anklagades för att gömma sig bakom rennäringslagen och skita i bybornas intressen.

– Någon mobb ställer vi inte upp på, sa Magnus Kuhmunen och efterfrågade en mer saklig dialog.

– Vi vill inte heller att renarna ska vara på era gårdar och gräsmattor, säger han.

Tillsammans med Jakob Nygård förklarade han att fyra renskötare arbetar över ett område från Luleå till Norrfjärden och att det kan ta tid att komma och driva bort renar från tomter när någon ringer.

– Jag kan inte lova att vi ska vara där om en halvtimme, dygnet runt. När någon ringer kan vi vara i Gäddvik och försöka få bort renar från E4, säger Jakob Nygård.

Renskötarna vittande också om en vardag med utskällningar och direkta hot.

– Jag har fått mordhot och hot om att skjuta renar. Nu har vi två centimeter is, jag är helt säker på att några av er vill att vi ska gå ut på isen, sa Magnus Kuhmunen.

Mötet utmynnade slutligen i att renskötarna, länsstyrelsen och byborna skulle planera ett nytt möte i mitten av januari för att se resultatet. Till PT säger Jakob Nygård att renskötarna gör allt de kan för att minska problemet, som oftast är koncentrerat till den här tiden i början av vintern.

– Vi vill inte ha renarna i bebyggelsen, men de vet inte skillnaden på vart gränsen mellan tomterna och betesmarken går.

Hur ser du på stämningen på mötet?

– Jag upplevde det på ganska låg nivå och en hel del personangrepp. Det finns en underton hela tiden, säger Jakob Nygård.

Ulf Andersson, en av de som sammankallat mötet, var nöjd.

– Om Erik Gustavsson och Jakob Nygård bara hade pratat med oss tre som ringt länsstyrelsen hade vi nog blivit överkörda på något sätt. Det var också bra att landshövdingen skickat Rolf Gyllefjord att bevaka det här.

Hur ser du på stämningen på mötet?

– Det är klart att folk är besvikna på samebyn och dess agerande och då blir det en negativ klang och stämning mot representanterna. Det kommer man nog inte undan. Det är sådan irritation bland folk, säger Ulf Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!