Roslund lämnar sin post

Nu sätter Peter Roslund (S) punkt. Efter 22 år slutar Roslund som kommunalråd i Piteå vid årsskiftet, men helt lämnar han inte politiken.

26 september 2016 09:31

Redan inför valet 2010 pratade Peter Roslund om att sluta som kommunalråd efter halva mandatperioden, men så blev det inte. Även inför valet 2014 aviserade han sin avgång efter halva tiden och nu blir det verklighet. Under söndagskvällen meddelade Roslund sitt beslut till socialdemokraternas verkställande utskott och på måndagen blev det offentligt.

– Jag har varit kommunalråd sedan den 1 januari 1995 och vid årsskiftet blir det 22 år. Det är lite på övertid så det känns bra att sluta innan man blir utburen av folk, säger Peter Roslund.

Finns det något särskilt skäl till ditt beslut?

– Det finns flera. Jag börjar bli äldre, fyller 64 i mars, så det är dags att ta det lite lugnare. Jag ser fram mot att kunna ägna såväl familj som mina egna intressen mer tid. Jag har ett hus som behöver rustas och en båt som jag vill få i sjön. Dessutom har jag barn och barnbarn.

Egna intressen, vad är det?

– Det är båten och skärgården, men också sport, främst fotboll. Jag funderar också på att återuppta akvarellmålning som är väldigt avkopplande.

Det kanske låter som att Peter Roslund tänker luta sig tillbaka i gungstolen, men riktigt så blir det inte.

– Jag sitter kvar i kommunfullmäktige till 2018 och sedan får vi se hur det blir med styrelseuppdrag som jag har. Jag gillar utvecklingsfrågor och är öppen för uppdrag i mindre skala.

Det där med ”mindre skala” ska sättas i paritet till vad kommunalrådsposten innebär. I snitt 60 timmar i veckan och ibland 90 timmar.

– Ska jag ge ett råd till min efterträdare så är det att inte ta med allt jobb hem. Det gäller att kunna koppla av och sova ordentligt om man ska orka, säger Peter Roslund.

Roslund tycker att det känns skönt att sluta i en tid när det går bra för Piteå. Befolkningstillväxt, fler i arbete och bostadsbyggande. Att peka ut vad som varit bäst under 22 år är inte lika enkelt.

– Nej, men utvecklingen på Acusticumområdet känns bra. Jag ser även Bondökanalen som ett bra projekt, även om det blev dyrare än beräknat.

Vad är det värsta då?

– Uppdrag Gransknings attack mot äldreomsorgen var en märklig händelse där Piteå fick ta skiten, men det satte också fokus på vilka krav man kan ställa på en kommun.

Peter Roslund är glad över sin tid som kommunalråd och tycker att arbetsklimatet med andra partier generellt har varit konstruktivt och bra, men det är en utsatt position.

– Det finns en risk är att man blivit lite mer hårdhudad, men jag är inte så känslig, säger Peter Roslund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!