Turerna har varit många kring kombihallarna – där både Piteå pistolklubb och Piteå skytteförening tränar. Våren 2017 upptäckte kommunen för höga blyvärden i Pitholmsskolans B-hall, vilket resulterade i att man stängde hallen i väntan på analyser. Man kollade även nivåerna i kommunens andra kombihall i Skoogs arena.
Personal som hade vistats i sporthallen på Pitholmsskolan testades också – men ingen visade förhöjda blyhalter eller några andra negativa hälsoeffekter.
Efter att en rad åtgärder vidtagits, bland annat städsanering och en översyn av ventilationen, konstaterade kommunen att blyvärdet var långt under gränsvärdet i december i fjol.
Nu vill Miljö- och tillsynsnämnden trots allt förbjuda skytteföreningarnas verksamhet efter att ha diskuterat frågan och kommit fram till att kombihallarna innebär en risk för människors hälsa. Speciellt för barn som är känsliga för bly. Man väljer helt enkelt att tillämpa försiktighetsprincipen för att undvika all onödig exponering av bly.
Bly kan skada nervsystemet och påverka förmågan till inlärning. Både Livsmedelsverket och kemikalieinspektionen har sänkt sina gränsvärden för blyinnehåll i livsmedel och föremål.
På måndagen hade Miljö- och hälsoskyddsenheten ett möte där skytteföreningarna var inbjudna tillsammans med fastighetsavdelningen, kultur- park och fritid samt utbildningsförvaltningen. Nämnden har ännu inte skrivit ett föreläggande utan mötet är ett tillfälle att informera och diskutera innan ett eventuellt föreläggande kan komma att skrivas.
– Vi ville kommunicera med verksamhetsutövare och lyfta de faror som vi ser i att samnyttja en lokal för skytte och idrott för barn, säger enhetschefen Mikael Ferm.
Hur och när kombihallarna kommer att upphöra är dock en fråga för fastighetsägaren, verksamhetsutövaren samt de som nyttjar lokalerna.
För att Miljö- och hälsoskyddsnämnden ska kunna acceptera en övergångsperiod är förutsättningarna att halten bly hålls på en så låg nivå som möjligt samt att det finns en godtagbar tidsplan.
– Vår ståndpunkt är att lokalerna ska användas på ett sådant sätt att det inte medför problem för barn och unga, där är vi stentuffa. Vi är ute efter en lösning, där är vi. Vi ser att saker rör på sig, säger Mikael Ferm.
Under veckan ska deltagarna på mötet få ett mejl som de ska svara på skriftligt inom två veckor.
– När de kommer in med sina svar sammanställer vi vad de tycker och formulerar ett föreläggande efter det, säger Mikael Ferm.
Fotnot: Miljöbalkens försiktighetsprincip innebär att redan risken för negativ påverkan på människors hälsa och miljön gör att verksamhetsutövaren är skyldig att vidta åtgärder för att förhindra en störning.