Det har funnits en skjutbana i nuvarande ”Blåbärsskogen” som Pitebo kallar sitt nya bostadsprojekt på Berget. 64 lägenheter ska byggas på den blyförorenade marken och bolaget valde att sätta spaden i marken utan att först invänta godkännande.
– Vi har polisanmält överträdelsen, sedan är det upp till åklagare att bedöma om det föreligger något brott, säger Karin Forsgren, miljöinspektör på Piteå kommun.
Att sanera ett förorenat område är en anmälningspliktig åtgärd som får påbörjas tidigast sex veckor efter anmälan är gjord, om inte tillsynsmyndigheten bestämmer något annat. I det här fallet lämnade Pitebo in anmälan den 21 mars. Men när Karin Forsgren ringde till Pitebo den 9 april för att höra om kompletteringar var den blyhaltiga skjutrampen redan bortkörd till Bredviksbergets avfallsanläggning i väntan på provtagning.
– De skulle ha väntat in vårt beslut innan de startade, det är egentligen där det har brustit. Sen kanske det inte nödvändigtvis behöver ha fått så allvarliga konsekvenser, men vi hade önskat att de varit mer noggranna, säger Karin Forsgren.
Det var i samband med en miljöteknisk undersökning 2014 som förhöjda halter av bly upptäcktes i samtliga fyra undersökta provpunkter på Annelunds skjutbana som nyttjades mellan 1947 och 1969.
Enligt beslutet som Karin Forsgren upprättade den 11 april skulle Pitebo utföra provtagning i samband med att jorden grävdes bort.
– Den provtagning som skett innan är begränsad och det hade varit bra att haft med en konsult i samband med grävningen som kunnat klassa de blyförorenade massorna, säger hon.
Risken med att schakta ihop en större mängd massor är att blyföroreningar späds ut och inte syns i provtagningen.
– Men som jag förstod särskiljde de ändå massorna från själva skjutrampen vilket var bra. Det de hade beskrivit i sin anmälan var att de skulle schakta bort ett stort område och det var inte tydligt där att de skulle särhålla några massor.
Ytterligare en skjutramp finns fortfarande kvar i anslutning till de planerade bostäderna. Länsstyrelsen skriver i sitt yttrande att bly där skulle kunna innebära risker för boende och då framförallt barn som vistas och leker i skogen.
– Har man barn som leker och äter jord då kanske det finns en viss exponeringsrisk. Det låter också som det är aktuellt med en förskola där så det är något vi får påtala, säger Karin Forsgren.