En så kallad MR-kommun är den svenska motsvarigheten till "Human right city" där man arbetar för mänskliga rättigheter. Kommunstyrelsen har beslutat att Piteå ska arbeta för att bli en MR-kommun. Tanken är att utnämningen ska ske under 2020 för att ha nått målet inför jubileumsåret 2021 när Piteå firar 400 år. Arbetet för att nå dit kommer kommunen att göra i samverkan med Piteås företag, föreningar, civilsamhället och enskilda Pitebor.
Något som på flera olika sätt redan görs i Piteå, men som nu får extra fokus.
– Det här med mänskliga rättigheter är en grund i allt som en kommun gör, och jag tänker också på företag, föreningar och så, men när man tittar runt om i världen så ser vi att mänskliga rättigheter är hotade på olika sätt och det är inte självklart i Piteå heller att den här grunden alltid kommer att finnas, säger Helena Stenberg (S), kommunstyrelsens ordförande.
Hon säger att mänskliga rättigheter handlar om allt från basbehoven till att kunna utvecklas på olika sätt och känna sig trygg i det.
– Piteå är inte hemma där. Människor säger att de trivs i Piteå men det finns de som faller mellan stolarna, som hamnar utanför systemen och så vidare, säger Helena Stenberg.
På onsdagen, under FN-dagen, inleds även en kampanj för att uppmärksamma arbetet med mångfald och mänskliga rättigheter.
– Vi är väldigt privilegierade i Piteå och vi har det väldigt bra på många sätt och det finns fortfarande saker att göra inom olika områden. Vi kan bli bättre på att vara observanta, vi kan bli bättre på att stötta varandra i vardagen och stötta personer där det finns någon form av problematik som vi kan hjälpa till med, säger Vera Renberg, processledare, Piteå kommun.
Nu fortsätter arbetet med att ta fram kriterier för vad det är som ska uppnås. Det arbetet tros vara klart i början av 2019, enligt Vera Renberg.