Pite havsbad blir flyktingboende

Pite havsbad blir till stor del flyktingboende från den 1 februari. Upp till 1 400 personer kan placeras där, men sommartid är det bara turism som gäller.

19 januari 2016 10:05

När PT träffade Tobias Lindfors, ordförande för Swedish Lapland DMC AB, den 1 december 2015 i samband med att Hilding Holmqvist sålde sitt skötebarn Pite havsbad så nämndes inte med ett ord planerna, trots att det redan var bestämt. Istället pratade Lindfors om planerade satsningar, inte minst för att täcka upp vintersäsongen.

Varför berättade ni inte då om det här?

– Av sekretesskäl i avtalet med Migrationsverket. Jag vill också poängtera att planerna på att bli ledande spa-anläggning i Norden kvarstår. Just nu jobbar vi med en skybar inför sommaren, säger Tobias Lindfors.

Tobias Lindfors vill inte förknippas med Bert Karlssons insatser för flyktingar.

– Vi ska inte driva någon flyktingförläggning på havsbadet. Vi hyr ut delar av hotellet, 200 rum, och 96 bungalows till Migrationsverket. Det här är en unik satsning som innefattar boende och utbildning med målsättningen att snabbare validera kunskaper och integrera människor.

– Det är lite kris för Sverige och det behövs anläggningar för att möta flyktingströmmen. För Migrationsverket är havsbadet perfekt. Här finns ledigt boende, konferensdelar, sporthall och så vidare.

Planen är att hyra ut det som kallas ungdomshotellet samt bungalows till Migrationsverket. Enligt Tobias Lindfors innebär det max 1 400 flyktingar som fått uppehållstillstånd eller är på väg att få det. Den övriga hotelldelen som vara öppen för konferens och besökare, närmare 200 hotellrum.

Hur mycket tjänar ni på det här?

– Jag vill inte prata om pengar. Det är en win-win-situation. Vi får hyra ut delar av anläggningen som ofta står tom vintertid och det ger oss medel att investera vidare i Pite havsbad. Det är också bra för kommunen eftersom Migrationsverket anställer 20-30 personer ute på havsbadet.

Varför har ni inte informerat personalen på Pite havsbad förrän nu?

– Som jag sa, det har varit sekretess. Vi hade möte med Migrationsverket och kommunen i söndags och vi hade tänkt gå ut i slutet av veckan, men nu hann PT före.

Från den 1 februari gäller avtalet med Migrationsverket. I ett första skede tycks det vara flyktingarna i Riksgränsen som flyttas till havsbadet. I första hand till tomma bungalows.

Hur blir det under sommaren när alla turister kommer?

– Mellan 5 juni och 20 augusti är vi en renodlad turistanläggning. Då placeras flyktingarna på annat håll i anläggningar i närområdet, säger Tobias Lindfors.

Avtalet med migrationsverket är fyraårigt.

Ann-Christin Sjöqvist, enhetschef på Migrationsverket i Piteå, säger att det initialt handlar om betydligt färre än 1 000 flyktingar som placeras på havsbadet.

– Vi måste ha realistiska förutsättningar att hand om flyktingarna. På sikt kan det bli fler. Vi hyr lokaler av havsbadet. Sedan är det upp till havsbadet och kommunen att hitta bra upplägg för utbildning och så vidare.

– Det här är en ovanlig lösning, men vi ska också ha egen personal där ute, säger Sjöqvist.

Hur kommer kommunen in i bilden?

– Det är normala ansvarsfrågor när det gäller flyktingar och det får de ersättning för.

Men var ska flyktingarna placeras under sommaren?

– I avtalet är det havsbadet som ansvarar för den biten, säger Ann-Christin Sjöqvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!