Patient kritiserar tandläkare

När Hans Persson drabbades av cancer i munhålan fick han stora problem med tänderna, men enligt Persson blev han inte informerad av sin tandläkare om möjligheten till så kallat F-kort. Det har kostat honom stora pengar.

10 juli 2018 05:05

För sexton år sedan fick Hans Persson, Roknäs, cancer i en av halsmandlarna. Han strålbehandlades i Umeå, men ett halvår senare fick han ånyo cancer i munhålan. Operation och ny strålbehandling följde. Persson blev förvisso fri från cancern, men strålskadorna orsakade stora problem. Bland annat förlorade han salivavsöndringen, något som fick stor inverkan på tänderna.

– Den tandläkare jag hade drog ut åtta tänder. Det blev problem för mig att tugga mat, berättar Hans Persson.

Mellan 2002-2006 var tandvården fri för en person med hans problem, men det tog Alliansen bort. Men 2013 infördes nya regler som innebar att personer med stora behov att tandvård på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning kunde få tandvård för hälso- och sjukvårdsavgift.

– Jag hade vid det laget många gluggar i munnen och min tandläkare föreslog protes. Jag tyckte det lät som en bra idé, men det fungerade inte eftersom jag på grund av salivbristen ständigt måste tugga tuggummi och det fastnade hela tiden i protesen, berättar Hans Persson som betalat cirka 15 000 för protesen.

Persson ville ha tillbaka pengarna, men så blev det inte och han valde då att byta tandklinik. Det var 2016.

– Vid det första besöket blev jag tillfrågad om jag hade F-kort, men jag visste inte vad det var. Min tidigare tandläkare informerade aldrig om den möjligheten.

Det är en läkare som utfärdar intyget och Hans Persson fick utan problem det så kallade F-kortet. Han är mycket kritisk till att den första tandläkaren inte informerade om detta.

– Det hade besparat mig stora kostnader, men han kan ju inte ha känt till det. Man kan undra hur många tandläkare som inte informerar om det.

När Hans Persson hamnade hos käkkirurgin i Sunderbyn fick han besked om nästa sak som upprör honom. Specialisterna avfärdade proteser eftersom det inte är bra för patienter med strålskadade munnar.

– Protesen kan skava och orsaka sår. För en vanlig patient läker det vanligtvis, men för strålskadade blir det stora problem.

Han känner sig dubbelt felbehandlad av sin första tandläkare. Dels informationsbristen när det gäller F-kortet och dels det olämpliga i att sätta in protes.

– Tandläkaren har gjort fel och borde erkänna det och ersätta mig för kostnaderna.

Har du anmält det här?

– Patientnämnden var fel instans och jag vet inte hur man går vidare. Att stämma honom är för riskabelt, säger Hans Persson.

Fakta Tandvårdsstöd med F-kort

Personer som har stora svårigheter att sköta sin munhygien eller genomgå tandvårdsbehandling på grund av vissa långvariga sjukdomar eller funktionsnedsättningar kan ha rätt till tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift.

Patienter med F-kort betalar endast patientavgift enligt hälso- och sjukvårdstaxa.

Läkaren bedömer patientens funktionsnedsättning och fyller i ett särskilt intyg.

Såväl hälso- och sjukvården som tandvården bör upplysa patienter om F-kort.

Region Norrbotten utfärdar ett F-kort efter godkänt intyg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!