Översvämning på Ica

Vid 11-tiden på midsommardagen larmades SOS om översvämning på Icabutiken i Bergsviken.

22 juni 2019 11:12

Butiksbiträdet Pernilla Bergmark var den som först lade märke till vattnet som trängde upp ur golvbrunnarna.

– Det forsade mycket och det gick fort, så jag tänkte "Gud, vart ska det här sluta", säger hon.

Hon tog kontakt med sin chef som senare valde att be räddningstjänsten om hjälp.

– Det hände före tio, vi ringde inte räddningstjänsten på en gång utan vi kämpade på ett tag själva före de kom, säger Pernilla Bergmark.

Inititalt beslutade personalen att stänga butiken.

– Men sen kände vi att det är ändå så pass lugnt i dag, det är inte så mycket kunder så vi ville ge dem den servicen att de fick komma in och handla trots översvämning i butiken, säger Pernilla Bergmark.

– Så vi hade lite kunder som plaskade omkring i butiken. De fick gå in på egen risk för att bli blöt om fötterna, säger hon.

I efterhand konstaterar Pernilla Bergmark att det ändå gått bra.

– Ja, man fick panik när det hände. Men nu är allt ordnat så det känns ändå bra nu, säger hon.

Hela räddningstyrkan, det vill säga sex brandmän ryckte ut med vattendammsugare och golvmoppar till butiken för att undsätta personalen som kämpade i vattenmängderna.

– Det vi har gjort nu är att vi hjälpt till med att suga upp vatten som trängt upp från någon golvbrunn i butiken. Vi hade med oss tre vattendammsugare, säger insatsledaren Andreas Wiksten.

Personalen på butiken hjälpte även till själv, bland annat använde de sin skurmaskin, golvmoppar och skrapor för att få bort allt vatten. Samtidigt som de försökte hinna med att hjälpa kunderna som kom till butiken för att handla.

– Restvärde kallas det, när det är larm som handlar om att rädda egendom, det är också larm som vi åker på, säger Andreas Wiksten.

Räddningstjänsten var kvar på platsen drygt en timme.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Enberg

Ämnen du kan följa