Solen stekte från en klarblå himmel och planen var att åka ut till Pite havsbad.
Bosse Lundkvist var 16 år och väntade hemma i Djupviken på en bilburen kompis som skulle köra ut honom och bröderna Per, 8, och Ola, 7, till havsbadet.
– Men kompisen var försenad, mina småbröder blev otåliga och mamma beslutade att istället ta dem med till badstranden på Norrstrand, berättar Bosse.
Erfaren simlärare
Det var onsdagen den 19 juni 1974 och syskonen hade haft sommarlov en dryg vecka.
Mamma Ulla, lärarinnan, erfaren simlärare på 50- och 60-talet (i dag framliden) cyklade ner med Per och Ola till den populära badstranden.
– Det var väldigt varmt och redan fullt med ungar i vattnet när vi kom dit, minns Per.
Ulla parkerade på en filt intill bryggorna. Per och Ola fick strikta order om att hålla sig innanför bryggavsatsen, som ramade in ett område för barn med max 50 centimeters vattendjup.
Utkörd sand på botten kittlade mellan tårna och badplatsen upplevdes säker när vattnet knappt nådde midjehöjd på 7-8-åringarna.
Ola försvunnen
– Vi hoppade omkring i bassängen, stänkte vatten och dök så som ungar gör. Många barn kom från närområdet och alla kände i princip alla, berättar Per.
I ett skede under leken kom bröderna Lundkvist ifrån varandra – och kort därpå undrade Per vart Ola hade tagit vägen.
– Jag minns att jag började spana efter honom bland alla stojande barn. Men han fanns ingenstans. Jag klev upp på bryggan, kollade runt, men han var borta och då sprang jag upp till mamma ...
Det var i det ögonblicket som Per hörde ett högt skärande skrik från bassängen: "Det är någon på botten!"
– Jag fick med en gång en slags äcklig känsla. Det var som att jag anade vem det kunde vara. Mamma sprang ut på bryggan, hon vräkte sig ner i vattnet och drog upp en pojke som jag såg var Ola. Han var helt livlös.
Dyhål på botten
Sjuåringen hade fastnat i ett kvicksandsliknande hål med blålera som hade öppnat sig på botten. Hålet var 1,5 meter djupt, visade det sig senare, medan den inhängnade badplatsen i övrigt höll 50 centimeters vattendjup.
Ola var fastkilad med benen djupt nedkörda i gyttjan och med huvudet en decimeter under vattenytan. Hans fruktlösa försök att ta sig upp, hans viftande armar, hans förtvivlade fäktande hade uppfattats som en del i leken av barnen närmast intill.
Ingen hade förstått allvaret. Ingen hade anat dödsfällan.
Starka minnen
Konstgjord andning, hjärtmassage, snabb ambulanstransport och nya upplivningsförsök – allting gjordes förgäves.
Bosse Lundkvist minns chocken när han fick beskedet:
– Det var en grannflicka som kom cyklande hem till vårt hus och informerade mig om vad som hänt, 'Ola har drunknat'. Jag fattade knappt vad hon sa. Strax därpå kom Per och kastade cykeln på gården. Mamma och pappa var på lasarettet. Det var väldigt traumatiskt, minnesbilderna går aldrig att sudda bort, säger Bosse.
Direkt efter drunkningsolyckan stängdes Norrstrandsbadet. Därefter hölls badplatsen stängd i många år innan skyltning med "Bad på egen risk" proklamerades i området.
Bottenförhållanden
Nu i sommar har dock kommunen aviserat en satsning med nya badbryggor på Norrstrandsbadet – förr kallat "Kostranda" i folkmun på grund av förekomsten av betande kor i området.
– Det är självklart en jättetillgång för en kommun med ett lättillgängligt stadsnära fritidsbad. Vi tycker att planerna är bra, däremot känns det angeläget att nagelfara säkerheten och de leriga bottenförhållandena, säger Bosse och fortsätter:
– Det är viktigt att lyfta fram berättelsen om Ola. Det vore förfärligt om någon fler skulle mista livet på grund av ovetskap, och så har vi ingenting sagt.
– Genom åren har det funnits fler badare som fastnat i bottendyn på Norrstrand, men kommit loss i tid. Det har berättats för oss och det går inte att helt avskriva riskfaktorerna, anser Bosse Lundkvist.
"Kostranda"
– Kanhända har kommunen säkrat bottenförhållandena i direkt anslutning till bryggorna med markduk och utskottad sand, men hur ser det ut utanför? undrar Per Lundkvist.
– Det är ingen hemlighet att botten är sumpig längs strandremsan. Vart går gränsen mellan bra och dålig botten? Kommer de kontrollerade områdena att märkas ut?
– Ja, det är roligt med en badplats nära centrum men det som hände min bror Ola på Norrstrandsbadet får inte hända igen, säger Per Lundkvist.