För drygt tio år sedan beslöt socialnämnden att öppna ett barackboende för hemlösa missbrukare. Fem baracker hyrdes av fastighetskontoret och 2006 flyttade de första in. Enligt Greger Pettersson, avdelningschef för stöd och omsorg, fungerade verksamheten bra.
– En del av de som bodde där de första åren är drogfria idag, men de senaste två åren har det gått åt fel håll. Det har blivit mer stjälp än hjälp, säger Greger Pettersson.
Kostnadsbesparing
Av de ursprungliga fem barackerna är en nedbränd och en stängd, men i de resterande tre bor det folk. Socialnämndens totalkostnader för barackerna beräknas till cirka en halv miljon per år. Kostnaderna är också huvudskälet till stängningen av barackerna.
– Verksamheten har i uppdrag att se över alla kostnader och var det går att spara. Med tanke på den negativa utvecklingen som skett där ute tog vi beslut att stänga, säger Agnetha Eriksson, socialnämndens ordförande.
Vad händer med de människor som bor där nu?
– De måste flytta, men vi kan inte erbjuda något annat boende. De måste själva ordna den saken, säger Eriksson.
Som missbrukare är det ingen lätt sak att få ett hyreskontrakt. Risken torde vara stor att de tre som bor där nu hamnar i samma situation som Piteå kommuns övriga cirka 50 hemlösa. Av dessa är tolv knutna till missbruksvården.
– Det är ett dilemma. Socialtjänsten har inga hyreskontrakt att erbjuda, men för den som blir drogfri ökar möjligheten till bostad, säger Greger Pettersson.
Tillhåll för missbrukare
Spara pengar, alltså, men till saken hör också att barackerna i stor utsträckning blivit ett tillhåll för aktiva missbrukare de senaste åren. Ett problem uppges vara att unga missbrukande människor sökt sig dit.
– Det är bara tre personer som har kontrakt för boende där, men till och från har det varit fler som bott och hållit till där, säger Pettersson och berättar om projektet Intensivt stöd som syftar till att hjälpa unga missbrukare.
– De två personer som jobbar med projektet har flera gånger hämtat unga människor i baracklägret med målet att motivera dem till drogfrihet. Vi hoppas att det blir lättare utan baracklägret, säger Greger Pettersson.
När PT var ut till barackerna på fredagseftermiddagen var det stilla på platsen, men förra sommaren var det stora bekymmer, bland annat hade ett kojläger växt fram.
Vad händer med barackerna?
– De ska flyttas och förmodligen renoveras, men vad som sker med dem sedan är inte bestämt, säger Greger Pettersson.