Den traditionsenliga droginformationskvällen inleddes med att Åsa Wengelin, en av skolans fem rektorer och den som ansvarar för kuratorerna, berättade litet om hur Strömbacka jobbar mot droger, både förebyggande och när det är skarpt läge. Initialt konstaterade hon att 89 procent av eleverna glädjande nog inte vill testa cannabis, något som kan hänga samman med det cannabisprojekt som bedrivs vid skolan och där argumenten för att tacka nej är en viktig del vid sidan av rena fakta.
– Det är en trend i världen att avkriminalisera användande och innehav av cannabis och då kan det vara svårt att hitta nej-argumenten. Ungdomar drar ofta den snabba och felaktiga slutsatsen att är det avkriminaliserat, ja då kan det inte vara farligt, sa Wengelin.
Jagar rökarna
Hon berättade också att det finns ett klart samband mellan rökning och droganvändande.
– Och det är en av anledningarna till att vi jagar rökarna här på skolan och gör det så besvärligt som det bara går, sa hon innan hon lämnade ordet till de riktiga experterna, narkotikapoliserna i Piteås SI-grupp (SI = särskilda insatsgruppen), tre av totalt fem herrar som jobbar civilt och lite hemligt och inte så gärna vill synas på bild.
De arbetar först och främst för att förhindra nyrekrytering bland ungdomar, men egentligen mot narkotika i alla led – från förstagångstestaren till garvade langare.
Ungefär 500 narkotikabrott rapporteras varje år i Piteå. Siffran är rätt konstant, men vad polisen däremot märkt är att ungdomar blivit mer drogliberala.
Listan över droger som florerar är lång. Cannabis är vanligast tillsammans med amfetamin, medan spice (rökmixer) knappt finns längre. Till det ska läggas olika läkemedel, de tunga RC-drogerna ("badsalt") och – svamp.
Magkänsla
– Det kan ju låta nästan naturligt med svamp, men vi talar om LSD-liknande rus med väldigt stark effekt, sa en av SI-poliserna och berättade om hur man för en tid sedan stoppade en hallucinerande
16-åring som sprang omkring naken och försökte stoppa bilar.
Vad kan man då göra som förälder? Ja, som polisen uttrycker saken; "Förtroende är bra, men kontroll är bättre".
– Lita på din magkänsla, den är oftast rätt. Var besvärlig, fråga och kontrollera och läs på. Besök Flashback och andra drogliberala sajter, kolla Facebook... Och sök hjälp direkt, ring oss – gärna anonymt – eller ta kontakt med FMN, Föräldrar mot narkotika, tipsade knarkspanarna de vetgiriga föräldrarna.