Under två år ges deltagarna i Checkpoint young möjlighet att nätverka och utveckla sin kompetens inom företagande och ledarskap. Deltagare från företag i Piteå och Luleå träffas totalt 16 gånger för att etablera nya kontakter och delta i kompetenshöjande aktiviteter.
– Ämnesområden som rör grupp-processer, teamutveckling, motivation och målsättning brukar vara uppskattade, säger Britt-Mari Holmström på Norrbottens handelskammare som driver Checkpoint young tillsammans med Sparbanken Nord, EY, Luleå kommun, Piteå kommun, Advokatbyrån Kaiding, Sunpine, Max burgers, Arctic business, Incubator, Läkarjouren, Pite energi samt Luleå energi.
På den första träffen i höst föreläste Åsa Ivarsdotter från företaget Curatina på Nolia Acusticum i Piteå om kommunikation och retorik.
– Så mycket som 45 deltagare var anmälda till lunchen, vilket var rekordmånga, och 44 kom, säger Britt-Mari Holmström.
Den 23 november kommer deltagarna få möjlighet att fortsätta när del två av Åsa Ivarsdotters föreläsning äger rum.
Checkpoint young grundades 2001 i Piteå och Luleå. Senare har det också dragit igång i Kiruna och Gällivare. Sedan 2008 är Norrbottens handelskammare projektledare för nätverket. Konceptet har utvecklats med åren.
– Det är viktigt att det är jämställt och branschöverskridande. Ju större mångfald av deltagare och företag, desto bättre, säger Britt-Mari Holmström.
Hon anser att nätverket innebär en stor möjlighet för näringslivet.
– Med tanke på alla investeringar och kompetensbehov som finns i Norrbotten är Checkpoint young ett utmärkt tillfälle att kompetensutveckla medarbetare. Medarbetarna får ett bra nätverk som är branschöverskridande. Samtidigt visar arbetsgivarna att de är attraktiva som utvecklar sina medarbetare. Det är guld värt för alla, säger Britt-Mari Holmström.
"Det är ett erfarenhetsutbyte"
Annika Sandberg är kontorschef på Sparbanken Nord i Piteå och var med Checkpoint young 2019–2020.
– Det är ett jättebra nätverk. Man kan bolla och resonera med andra. Det är ett erfarenhetsutbyte. Även om man inte har exakt samma problem så sitter man ändå i samma båt. Det har också varit intressanta föreläsningar om aktuella ämnen, säger Annika Sandberg.
Hon berättar också att hon fått en bredare kontaktyta än hon tidigare haft.
En annan tidigare deltagare är Anton Björk, arbetsledare på Nordisk akustik och klinker i Luleå. Han har varit med två omgångar under åren 2016–2020.
– Det har varit ett superbra nätverk där man fått skaffa sig kontakter utanför sin egen bransch. Variationen av ämnen som man haft på träffarna har också varit väldigt bra. I de grupper jag varit med i har de flesta haft någon sorts personalansvar eller liknande så det har varit bra med föreläsningar om ledarskap och konflikthantering, säger han.
Han understryker att mycket är upp till deltagarna själva.
– Det är vad man som deltagare gör det till. Det ger ingenting att vara där utan att nätverka.
Båda två tycker att den som har möjlighet att vara med ska ta chansen.
– Får man chansen så ska man verkligen ta den. Man far alltid därifrån med någonting nytt i kunskapsbanken. Det är intressant att höra hur personer inom andra områden hanterar vissa saker som man själv ställs inför. Man har ganska mycket gemensamt, säger Anton Björk.