Det var i början av februari som hemtjänstpersonal gjorde uppptäckten att Leif Johanssons barack utsatts för skadegörelse. Alla möbler, lådor och föremål hade vräkts omkull och spridits ut i baracken, inkommande elledning hade kapats och vattenledningen skadats vilket gjort att baracken fyllts med vatten.
– Det är för jävligt, alltihopa är förstört, säger Leif Johansson.
Han ser på när vaktmästaren Mikael Källström öppnar ytterdörren med en skruvdragare, eftersom låsanordningen är förstörd.
Det okrossbara glaset i ytterdörren har avlägsnats inklusive karm. Även fönstret som också det var gjort av okrossbart glas är borta.
– Jag gör vad jag kan för att hjälpa Leif, det är synd om honom. Det började i oktober, då hade det blivit förstört här men inte i den här omfattningen, säger Mikael Källström.
För närvarande hyr Leif Johansson in sig hos en bekant, men på sikt menar han att han måste få hjälp med ett varaktigt eget boende.
– Jag har ju hyrt den här baracken av kommunen i många år. Jag har trivts bra här och vill bo kvar. Men nu är baracken totalförstörd, säger han.
Händelsen är polisanmäld och Johansson hoppas att polisen ska hitta gärningspersonerna.
– Det är klart jag blir rädd. Jag vill veta orsaken till varför de har gjort såhär, säger Leif Johansson.
Han berättar att han även tagit emot telefonsamtal från okända personer, som han tror kan vara inblandade i vandaliseringen.
– Jag måste få en ny barack, det är min önskan, säger Leif Johansson.
Ola Lundström vid Piteåpolisen bekräftar att händelsen är polisanmäld.
– Vi har fått in en anmälan, men förundersökningen är nedlagd. Det fanns inte tillräckligt mycket spår att följa upp för att vi skulle kunna utreda det, säger han.
Lundström förklarar att de flesta polisutredningarna slutar på det sättet.
Tomas Backeström är avdelningschef vid stöd och omsorg på Piteå kommun, han beskriver händelsen som mycket olycklig.
– Jag förstår att personen i fråga är bedrövad. Nu försöker vi hitta en långsiktig lösning för honom, säger han.
Backeström poängterar emellertid att det i första hand alltid är upp till individen själv att försöka skaffa en bostad.
– Klarar inte personen det själv så är det vårt ansvar att bistå med en lösning. Den lösningen kommer vi fram till i dialog med den personen som berörs, det handlar både om vad han själv vill och vad han klarar av, säger Tomas Backeström.
Att Leif Johansson för tillfället bor inne hos en kamrat ser inte Tomas Backeström som en permanent lösning.
– Nej, det gör jag inte. Däremot kan det vara så att man under en period i livet kan behöva hyra in sig hos en bekant, för att sedan komma till ett permanent eget boende, säger Tomas Backeström.