Körkortslös friades från grov olovlig körning

Fartkameran fångade den körkortslösa kvinnan på bild då hon körde för fort. Men hennes förklaring fick tingsrätten att fria henne.

17 februari 1916 15:18

Den åtalade kvinnans körkort är återkallat. I februari förra året körde Pitebon för fort i Luleå, vilket fångades av kameran. Kvinnan misstänktes och åtalades för grov olovlig körning och hastighetsöverträdelse.

Kvinnan förnekade brott och menade att hon inte kört bilen. Detta hade enligt henne en vän gjort. Kvinnan förklarade det hela med att hon hoppat fram till förarsätet, satt sig i knät på vännen och tagit tag i ratten för att avvärja en dikeskörning.

Om detta vittnade vännen. Enligt tingsrätten talar bevisningen med fotografiet för att den åtalat kört bilen. Fotografiet visar den åtalade kvinnan i normal förarposition med händerna på ratten. Men den åtalades förklaring bedömdes inte som så osannolik att den kunde lämnas utan avseende. Speciellt som vännen vittnat under ed. Detta gör att uppgifterna kastade tvivel över åklagarens bevisning. Tingsrätten ogillade åtalet.

Staten ska ersätta den frikända kvinnan med 12000 i rättegångskostnader vilket inkluderar ombudets arvode.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Lahti