Killnorm ifrågasätts i utbildning

Ett friare liv där våld, trakasserier och kränkningar förkommer mer sällan än idag. Det är målet med en ny utbildning i ämnet killnormer.

9 september 2019 15:05

Region Norrbotten, Norrbottens idrottsförbund och Män för jämställdhet samarbetar under fyra dagar kring en utbildning i ämnet killnormer.

"Traditionella könsnormer som säger att killar och män ska vara på ett visst sätt är begränsande och kan också vara skadliga. Det handlar om normer som gör att en del killar och män drar sig för att söka hjälp och vård när de mår dåligt." skriver Region Norrbotten i ett pressmeddelande.

– Det här tros vara en bidragande faktor till varför män är överrepresenterade när det gäller självmord i Sverige, säger Malin Svedjeholm, projektledare på Folkhälsocentrum vid Region Norrbotten.

Utbildningen Machofabriken är ett verktyg för arbete för jämställdhet och mot våld bland unga. Det består av filmer, övningar och samtalsunderlag som möjliggör starten på ifrågasättande av begränsande och destruktiva killnormer. Materialet är gjort för lärare, ungdomsledare, tränare, fritidspersonal, fältassistenter och andra som arbetar med unga från 13 år och uppåt.

En som ska gå utbildningen är Magnus Ovefalk som till vardags jobbar på Piteå ungdomsmottagning.

– När vi på ungdomsmottagningen lärde oss av Machofabriken blev det ett uppvaknande, ungefär som när metoo kom. Många killar mår jättedåligt men gör ingenting åt det. I materialet Machofabriken blir det svart på vitt hur det verkligen är och det kan ju inte vara så här vi ska ha det. Vi måste börja bearbeta den här mansnormen, för den är inte hälsosam för vare sig killar eller tjejer, säger Magnus Ovefalk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ylva Forslund