PT har berättat om fallet där socialnämnden i Piteå vänt sig till tingsrätten för att försöka frånta en stabil och kärleksfull pappa vårdnaden om sin treåriga dotter. Flickan placerades i familjhem vid födseln eftersom föräldrarna var väldigt unga, mamman var 14 och pappan 16.
Pappan har med dotterns mammas stöd, med hjälp av advokaten Carolina Nilsson, fört en lång kamp om att behålla vårdnaden och träffa sin dotter mer. Något socialtjänsten konsekvent har motsatt sig med hänvisning till barnets bästa.
– Det har varit riktigt tufft de här två åren, men nu ser vi äntligen ett ljus i tunneln, säger pappan som fyllt 20 år.
I måndags eftermiddag kom domen från Luleå tingsrätt. Pappan, och flickans 17-åriga mor, får behålla vårdnaden om dottern.
– Det känns riktigt bra. Nu är det bara vänta och se om socialnämnden har tänkt överklaga eller inte.
Tingsrätten konstaterar att flickan har bott i familjhemmet sedan hon föddes för snart fyra år sedan och att det inte finns någon anledning att ifrågasätta att hon har rotat sig där.
"Detta talar starkt för att vårdnaden ska flyttas över. Förhållandena i detta mål är dock mycket speciella, skriver tingsrätten.
I domskälet fastslås att det här inte är frågan om föräldrar som frånsagt sig kontakten med sitt barn och sedan velat återuppta den efter lång tid. Orsaken till placeringen var inte heller någon problematik, i stället handlar det om två personer som vid födseln var för unga för att vara föräldrar och att de sedan dess haft ett kontinuerligt umgänge med dottern.
"Mot bakgrund av att vårdnadsöverflyttning ska vara ett undantag som tillämpas med försiktighet talar de hittills redovisade förhållandena emot att bifalla socialnämndens ansökan".
Den avgörande frågan för domstolen blir därmed vilken skada det skulle innebära för flickan att återförenas med sina föräldrar. I det avseendet fäster man stor vikt vid att både pappan och mamman inte motsatt sig att en återförening ska ske på dotterns villkor.
"Den redovisade bedömningen leder sammantaget till att vi inte kan finna att en vårdnadsöverflyttning skulle vara uppenbart bäst för flickan".
Socialnämnden får i uppdrag att planera umgänget så att det leder till en återförening.
– Min klient har hela tiden varit mån om att det ska ske i den takt som är bäst för flickan. Den inställningen har han fortfarande och det är något tingsrätten tar fasta på, säger advokat Carolina Nilsson.
Kommunjuristen Lisa Hammarberg, som företrätt socialnämnden i Piteå, kan inte säga om det blir någon överklagan.
– Det är socialnämnden som bestämmer om den ska överklaga eller ej, kommenterar hon.
Enligt socialnämndens ordförande Agnetha Eriksson (S) är det för tidigt att säga om de kommer överklaga eller inte.