Jössgården bjuder på upplevelser

Redan år 1539 fanns bebyggelse på platsen – i dag, mer än 450 år senare är Jössgården ett populärt besöksmål och sjulsmarksbornas stolthet.

28 juni 2019 05:00

Majestätiskt, högt uppe på en kulle i byn Sjulsmark ligger Jössgården med anor ända från medeltiden. Ja, kanske till och med ännu längre tillbaka i tiden.

– På 1500-talet fanns fyra gårdar här i byn, en av dem låg här. Så redan 1539 bodde och levde folk här i en gammal stenlänga som fortfarande finns kvar. Men sedan har man även hittat en stenåldersgrav här i närheten, berättar Helene Forsberg som driver Jössgården tillsammans med maken Torbjörn Forsberg.

Gårdens byggnader återbebyggdes sedan år 1824 – då uppfördes den gamla stenladugården som paret Forsberg nu byggt om till en modern anläggning med kök och vacker matsal. Här kan gästerna njuta av hembakat fika och mat lagad från grunden av lokalproducerade råvaror.

På gården finns också de tre hästarna, två av rasen bruksnordsvensk och så lilla shetlandsponnyn Gloria som går omkring lös som en hund. Även de två kaninerna är vana vid människor och låter sig gärna klappas, här bor också tre hönor.

Under sommaren finns möjlighet att "Bo på lantgård" och det anordnas en rad aktiviteter som efterfrågats av besökarna.

– Jag tror att människor mår bra av att få komma nära djur och natur, säger Helene Forsberg som tycker det är viktigt att se helheten – hållbarhet, ekologiskt, omsorgen om djuren, om personalen och om besökarna.

Både hon och maken har hela tiden haft sina vanliga jobb vid sidan av, men till hösten är tanken att hon ska ägna sig på heltid åt Jössgården.

Hon sitter även med i styrelsen för Visit Piteå och har nyligen gått klart en företagsutbildning vid Luleå Universitet om turistanläggningars form och funktion.

– Det är så viktigt med samverkan, vi blir ju även ambassadörer för Swedish Lapland, Norrbotten och Piteå kommun.

Förra sommaren slogs rekord i besöksstatistiken och när Jössgården premiäröppnar för tredje sommaren är parkeringen full av bilar.

Hade du kunnat tro att Jössgården skulle bli en sådan succé?

– Nej, när man startar en ny verksamhet har man ju ingen aning om hur det kommer att gå. Men vi trodde på det här trots att bankerna sa nej när vi ville låna pengar. Det känns bra att de hade fel, säger Helene Forsberg.

Förra året vann också Jössgården Näringslivspriset i Piteå för ”Årets nya innovativa besöksanledning”.

– Det känns som att de är stolta över oss i byn också, att de tycker det är roligt att vi finns.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Laila Bäckström 0911–645

Ämnen du kan följa