Jagades av en björn – traktor kom till undsättning

Anna Nilsson var ute på sin löprunda när hon stötte på en björn längs vägen. Björnen började rusa mot henne och Anna försökte så gott hon kunde fly. Till hennes lycka kom en traktor körandes på vägen som förmodligen skrämde bort björnen.

28 juni 2017 14:00

Det var en tidig morgon i Sikfors när Anna Nilsson tog på sig sina joggingskor och gick ut för en springtur. Hon sprang först längs vägen, men svängde sedan in på en skogsväg. Det var hennes vanliga löprunda som hon brukar ta. När hon sprang runt ett krön såg hon hur något stort och brunt hoppade upp på vägen, ungefär femtio meter framför henne. En fullvuxen björn stod där och inspekterade henne.

– Jag stannade upp direkt, och det gjorde björnen också. Vi tittade på varandra i några sekunder, sen så började den rusa mot mig, berättar Anna.

När björnen började springa mot henne kastade hon sin tröja instinktivt mot den, vände sig om, och började springa för sitt liv.

– Det är något som man lärde sig i skolan, att kasta tröjan för att distrahera björnen. Inte kan jag springa ifrån en björn, så något var jag tvungen att göra för att komma undan, säger Anna.

Mycket riktigt så stannade björnen vid tröjan och luktade på den, men det var bara en snabb distraktion. Björnen höjde sen huvudet efter en kort stund och började rusa efter Anna som nu hade lyckats springa bort en bra bit.

– Björnen fortsatte att jaga mig. Jag vet inte hur jag lyckades springa, benen kändes jättesvaga, men jag hade fått ett litet försprång. Men sen framför mig såg jag en traktor komma längs vägen. När jag tittade bakom mig så var björnen borta, ljudet från traktorn eller något måste ha skrämt bort den. Man kan säga att han på traktorn räddade mitt liv, om han inte hade kommit då, så vet jag inte vad som hade kunna hända. Jag hade verkligen tur, säger Anna.

När PT pratar med Anna bara några timmar efter att hon tagit sig hem så känner hon sig fortfarande lite i chock.

– Det var det värsta jag har varit med om. Jag brukar vanligtvis vara ute i skogen och springa, och jag tycker verkligen om det. Men nu, efter det här så känns det mycket jobbigare att orka ta sig ut i skogen. Jag är ju fortfarande lite i chock från det som hände, så det kan bli bättre, men just nu känns det väldigt jobbigt.

Huruvida björnen var skadeskjuten eller hade ungar är oklart, om så vore fallet skulle det kunna förklara attacken.

Så gör du om du möter en björn

Markera att du har fredliga avsikter

Tala lugnt ut i luften

Slå inte mot björnen eller signalera andra hotfulla åtbörder

Dra dig tillbaka från platsen, spring inte

Om björnen går till attack

Släng något framför björnen för att distrahera den

Om det inte går, lägg dig i fosterställning och spela död.

Källa: Länsstyrelsen, Värmland

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!