Hörselklasserna läggs ner?

Hörselklasserna i Öjebyn hotas av nedläggning. Orsaken är BUN:s sparkrav och redan den 25 april väntas nämnden ta beslut i frågan.

Nedläggning. Hörselklasserna i Öjebyn hotas av nedläggning. Orsaken är BUN:s sparkrav och nämnden hoppas spara två miljoner på en nedläggning. Den 25 april                     ska BUN fatta beslut i frågan.

Nedläggning. Hörselklasserna i Öjebyn hotas av nedläggning. Orsaken är BUN:s sparkrav och nämnden hoppas spara två miljoner på en nedläggning. Den 25 april ska BUN fatta beslut i frågan.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2016-04-14 21:30

BUN (barn- och utbildningsnämnden) har ett totalt besparingskrav för 2017 motsvarande 9,8 miljoner kronor. Till detta kan läggas förväntade merkostnader för förskolan på 3,9 miljoner.

Av den anledningen gav BUN i uppdrag åt förvaltningen att se över möjliga besparingar med tonvikt på sådant som inte är reglerat i skollagen. I det sammanhanget pekas hörselenheten på Solanderskolan ut som möjlig att lägga ner.

– Vi har tagit fram flera förslag, bland annat nedläggning av hörselenheten, som vi lämnat över till politikerna, säger skolchefen Ingemar Jernelöf.

Hörselenheten är inte reglerad i skollagen, men fyller givetvis en viktig funktion för barn som är döva eller har nedsatt hörsel. Idag får ett 20-tal grundskoleelever, varav tre från andra kommuner, sin undervisning där. Enligt Ingemar Jernelöf är inte en nedläggning problemfri.

– Tekniken har utvecklats och det finns bättre hörselimplantat, men samtidigt är det här elever som kräver stort stöd även om de flyttas till vanliga skolklasser. Det är möjligt att lägga ner hörselklasserna, det sparar två miljoner, men barnen har fortfarande rätt till det stöd de behöver, säger Ingemar Jernelöf.

Har ni prioriterat besparingsförslagen?

– Nej, vi har sammanställt en lista med bifogade konsekvensanalyser till politikerna. Det är de som ska fatta beslut.

Besparingsförslagen låg på bordet när BUN:s arbetsutskott hade möte nyligen, men enligt BUN:s ordförande, Ruth Rahkola (S), togs inte något förslag till beslut fram.

– Nej, vi har diskuterat förslagen och det kommer att finnas med i VEP:en (vep=verksamhetsplanering 2017-2019) när BUN ska ta ett beslut den 25 april. Det går sedan vidare till kommunfullmäktige där det slutliga beslutet tas, säger Ruth Rahkola.

Kommer hörselklasserna att läggas ner?

– Som jag sa, vi har inte lagt något förslag än, men hörselklasser är inte obligatoriskt enligt skollagen och det kan ge en besparing på två miljoner, säger Ruth Rahkola.

Hörselklassernas rektor Linda Ström har tillsammans med personal skrivit ner en konsekvensanalys, som togs fram i all hast under påsklovet eftersom det var bråttom. Den fyrsidiga analysen kan sammanfattas med ”Vi ser inga förbättringar utan enbart negativa konsekvenser vid en nedläggning av hörselklasserna”. I arbetsmaterialet till politikerna har kritiken kokats ner till ”Inkludering i hemskolorna kan innebära utanförskap och sämre mående. Öka kostnad för anpassning av skolmiljö samt särskilt stöd vid hemskola. Ökad arbetsbelastning hemskola. Har idag tre elever från andra kommuner, men intresset avtar”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om