Sedan värmen kom har samtalet till Anticimex ökat kraftigt. Skadedjursbekämpare Andreas Schleiss tror det beror på att hästmyrorna upptäcks då.
– Man är ute mer, åker till stugan och då ser man dom. Kanske hör man rassel i väggarna på kvällarna.
De som ringer just för hästmyror är ofta rädda för "Nordens termiter".
– De är inte farliga, de äter inte upp ett helt hus men de kan göra stor skada, säger Schleiss.
Hästmyran äter inte trä utan gör gångar med sina kraftiga käkar vilket i sin tur gör att trät blir poröst. Huvudbot med drottningen görs ofta i en stubbe nära huset.
– Det måste finnas fukt att de ska trivas. När huvudboet blivit stort görs satellitbon, det kan vara så många som tio stycken upp till 300 meter från huvudbot. I satelitbon finns ingen drottning och dessa finns mestadels i ett hus.
För att minimera risken att få hästmyror rekommenderar Schleiss att gamla stubbar nära huset tas bort.
– Att använda slipers är inte heller bra. Många tror att de är så besprutade att hästmyrorna inte vill vara där, men de äter ju inte trät utan gnager bara gångsystem.
Har man fuktskador i trähuset kan det också locka till sig hästmyrorna och då drottningen. Fukt är ett måste för att hon ska trivas.
– Ett annat tips är att göra ett kryss i en gammal stubbe som kan vara svår att få bort. Då kommer för mycket fukt in och träet blir för poröst för att attrahera myrorna. De vill ha lite tuggmotstånd.
Hästmyran som kan bli upp till 2 centimeter stor kan ha funnits länge i huset utan att man märkt det.
– Plötsligt så trampar man igenom golvet och då upptäcker man problemen. Ska man söka efter myror inomhus ska man leta där det är varmt, exempelvis bakom kylen eller bakom varmvattenberedaren.
Är det så att man fått in myrorna gäller det att hitta huvudboet och slå ut det för då brukar satellit bona försvinna efter några år.
För att Anticimex ska lyckas hitta bon gäller det att husägaren varit uppmärksam och antingen hört myrorna i någon vägg eller sett dem någonstans.
– Vi knackar i väggar och misstänker vi bon borrar vi hål och tillsätter bekämpningsmedel. Om vi vet var myrorna är, är det inga problem men ofta hittar vi inte bona. Myrorna är nattaktiva och vi letar ju på dagen.