Hästägare åtalas för djurplågeri

Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer fann att båda hästarna led av svår hovsjukdom, hade lidit länge och knappt kunde stå. Nu åtalas ägaren.

21 november 2017 12:11

Det var efter tips/anmälan från en privatperson som inspektörerna tog kontakt med hästägaren, en man i 75-årsåldern i en by utanför Piteå, först per telefon och sedan via ett personligt besök.

Mannen var enligt dem fientligt inställd både till dem och veterinären och ville inte lyssna på dem.

Istället sa han att han var medveten om att båda hästarna hade hovsjukdomen fång, det hade de för övrigt haft redan förra sommaren, men att "de skötte det där bäst själva". Han sa att han därför medvetet låtit bli att tillkalla veterinär, "som ändå inte kan göra något".

Hästarna var under besöket i så dålig form att de inte alls ville resa sig, hade ytterst dålig balans och dråsade omkull då veterinären lyfte på ena frambenet.

Hästägaren tyckte dock att det var "för drastiskt och onödigt" att låta veterinär undersöka och/eller behandla djuren och menade att de inte lidit.

I sin rapport skriver både inspektörerna och veterinären att de inte kunde förmå hästägaren att lyssna på vad de hade att säga, men att han till slut förstod att hästarna skulle komma att omhändertas och därefter avlivas då sjukdomen gått för långt och inte längre var behandlingsbar.

Han valde i det läget att själva avliva hästarna på plats. I polisförhör har mannen sagt både att han gjorde det för hästarnas skull och för att han trodde han skulle undgå åtal då.

Han åtalas nu för djurplågeri och åklagaren yrkar också att hans företag ska åläggas en företagsbot på 10 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa