Här testas ny belysning

Attraktiva, trygga och tillgängliga stads- och gaturum inom stadskärnan, är målet för Piteå kommuns belysningsprojekt. Till 400-årsjubileet 2021 ska mycket vara klart.

Armaturerna som testas har olika färg och ljusbild.

Armaturerna som testas har olika färg och ljusbild.

Foto: Ylva Forslund

PITEÅ2019-04-17 10:22

I slutet av 2017 aktualiserade kommunstyrelsen "Riktlinjer för offentlig belysning". Arbetet har nu kommit en bra bit på väg. En ljusdesigner har sett över all stadsbelysning och lämnat förslag på hur det kan se ut.

Den offentliga belysningen ingår i stadsmiljöprogrammet där även Rådhustorget ingår som ett eget projekt, stadens golv som ett annat.

Etappen Norrmalm gjordes klar 2018 och just nu pågår ett test intill Badhusparken.

I projektet i stort ingår Häggholmen, Norrmalm (inklusive parkmark och gång- och cykelstråk i anslutning till kanal och konstpark), Kyrkmalmen (som hör intimt ihop med stadsmiljön på Häggholmen historiskt och gestaltningsmässigt). Kvarteren Tallen, Cedern och Lönnen, del av Stadsön, Stadsparken, Badhusparken samt Södra hamn ingår också. Projektet omfattar all offentlig belysning på områdets kommunala vägar, gator, gång- och cykelstråk, parkeringar samt torg, platser och parker. Privat belysning ingår ej.

Parkchefen Ulrika Bohman som ingår i projektgruppen är nöjd med arbetet så här långt.

– Det blev riktigt bra det vi gjorde på Norrmalm. Det enda vi funderar på att ändra är höjden på gatlamporna längs Nygatan. De skulle nog se lite bättre ut om de var lägre. Det matchar bättre till bebyggelsen, säger hon.

Just nu testas olika gatuarmaturer längs Trädgårdsgatan närmast Badhusparken.

– Vi vill bland annat kolla ljusbilden, hur den ser ut i dagsljus, om den bländar med mera, säger Ulrika Bohman.

Vilken armatur det blir ska beslutas inom kort och efter det ska Pite energi göra det praktiska bytet.

Stadsarkitekten Florian Steiner är projektledare och säger att man funderat mycket över vilka miljöer det finns i Piteå, vad det är för förutsättningar och vilka armaturer som skulle passa platsens karaktär. Uddmansgatan och Aronsgatan är gator som lyfts fram som lämpliga för effektbelysning. På Rådhustorget finns tankarna på fasadbelysning. Men än är inget klart.

– Då det gäller gatubelysningen handlar det mycket om trafiksäkerhet. Torg och parker kan man se mer som rum där det även finns utrymme för annan typ av belysning, säger Florian Steiner.

Målet med projektet är att genom belysning skapa attraktiva, säkra, trygga och tillgängliga stads- och gaturum inom stadskärnan. Belysningsanläggningen ska vara miljöanpassad. "En målbild är att delar av belysningen ska vara åtgärdad till Piteå 400 år 2021."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!