Den 1 juli träder den nya tobakslagen i kraft som gör det förbjudet att röka på allmänna platser.
Enligt Folkhälsomyndigheten innebär förbudet att den ”sociala exponeringen för rökning minskar och bidrar därmed till att avnormalisera rökning”.
Införandet av rökfria inomhusmiljöer har minskat rökningen och risken för tobaksröksrelaterade sjukdomar.
Myndigheten hoppas att ett utvidgat rökförbud på allmänna platser ska få en motsvarande effekt.
Några områden som innefattar det kommande rökförbudet är lokaler där barn och unga vistas regelbundet, uteserveringar och utanför butiker.
Ansvaret för att förbudet efterlevs är den som äger eller hyr lokalen.
Daniel Stenmark, som äger Ica-kvantum i Piteå, är kritisk till att ansvaret läggs på butikerna.
– Först och främst tycker vi att det är bra att ett rökningsförbud utvidgas ur ett hälsofrämjande perspektiv. Men myndigheter och lagstiftare har inte tänkt till då man lägger över ansvaret på näringsidkarna. Nu ska vi säga till att man inte får röka utanför entrén på en mark som inte är min. Det är totalt orimligt, säger han och fortsätter:
– Hur ska vi ens gå till väga? Vi har öppet mellan klockan 7 och 23 och om någon röker efter stängning är det vårt ansvar då också? Det finns väldigt många obesvarade frågor och vi blir reducerade till rökpoliser.
Med den nya lagen följer inga utvidgade befogenheter.
Den som är ansvarig för att rökförbudet följs har inte heller någon laglig rätt att själv avlägsna personer som bryter mot rökförbudet, utan måste ta hjälp av polis eller ordningsvakter.
Den som har ansvaret ska istället genom skyltning tydligt informera om förbudet och be rökare flytta på sig.
Det blir berörd kommun som har tillsynsansvar över de rökfria områdena.
Och följer inte butikerna den nya tobakslagen riskerar de att bli av med tobakstillståndet som kommer att granskas hårdare.
– Vi har inte fått några tydliga riktlinjer hur vi ska göra för att efterfölja reglerna. Vi vet inte om det räcker att sätta upp skyltar och säga till att man inte får röka utanför entrén.
Att förlora rätten att sälja tobak skulle vara märkbart, menar Daniel Stenmark.
– Det skulle innebära att vi måste minska ned på antal bemanningstimmar.