Fyror i Pitholm är med i matchen

Matte kan vara ett ganska svårt och tungt ämne. Men eleverna i 4A och 4C vid Pitholmsskolan längtar till lektionerna. Just nu ligger bägge klasserna i topp i Mattematchen i hela Sverige.

19 februari 2019 18:06

Mattematchen är en matematiktävling för elever i årskurs 1 till 4 i grundskolan. Det är en onlinetävling där entusiasm är det som räknas och belönas.

Och för klasserna 4A och 4C vid Pitholmsskolan är det verkligen inte brist på entusiasm vad gäller matte. De har anmält sig och är med och tävlar under två månader. Intresset för tävlingen gör att de just nu ligger i topp i Sverige. När PT besöker klassrummen är alla elever djupt koncentrerade på att jobba vidare i mattespelet och det är en lekfull inlärningsmiljö som hjälper dem att förbättra sin förmåga att räkna.

Läraren Marie Dissanayake ser bara fördelar med Mattematchen.

– Det är ett jättebra komplement till den vanliga matteboken. Kollegan Sofia Pettersson, mentor för 4C, håller med.

– Den här tävlingen är en drivkraft för eleverna och de lär sig också att hjälpa varandra när någon inte förstår eller fastnar på något tal, säger hon.

729 lag i landet deltar 2019 och det är möjligt att spela mellan klockan 07 och 14 varje vardag samt under lov. För några år sedan var Marie Dissanayakes dåvarande fjärdeklass med och resultatet blev tvåa i Sverige.

Klasserna som deltar har chans att vinna priser varje vecka. Det stora priset är en licens på spelet för hela skolan.

Felix Blombäck är en av flera som kliver upp extra tidigt på morgonen för att spela.

– Matte och särskilt multiplikation är jätteroligt, det är ett av mina favoritämnen i skolan, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catrin Renlund 0911-645 16

Ämnen du kan följa